plastic-waterflesje-hergebruiken-veilig
Health

Je plastic waterflesje hergebruiken: is dat eigenlijk wel veilig?

We zijn ontzettend blij dat we in Nederland schoon drinkwater hebben. Je hoeft de kraan maar open te draaien en deze heerlijke dorstlesser stroomt eruit. Geen gedoe met steeds maar nieuwe flessen water kopen zoals in de meeste vakantielanden. Je kan een plastic waterflesje in ons land gewoon nog een keer hergebruiken. Of dit wel echt een goed idee is? Wij zochten het voor je uit!

Niet overal is schoon drinkwater

In Nederland is het vanzelfsprekend dat we tapwater hebben. En dat is maar goed ook, want hierdoor blijven we genoeg water drinken. Benieuwd hoeveel glazen voldoende zijn? We hebben al eens eerder geschreven hoeveel water je per dag moet drinken.

Volgens de Milieuprestatie-index 2020 zit Nederland in de top 10 uit landen die het schoonste drinkwater ter wereld hebben. Op nummer 1 staat Oostenrijk, maar wij mogen ook best trotst zijn met een 7de plek. Wist je dat meer dan 40 procent van de wereldbevolking geen veilig drinkwater heeft? Dat zijn welgeteld 664 miljoen mensen. Het grootste waterprobleem ligt in Afrikaanse landen zoals Ghana en Ethiopië. Hier is schoon drinkwater uit de kraan halen helaas niet mogelijk. schoon-drinkwater-kraan

Kun je een plastic waterflesje hergebruiken?

Even naar het toilet bij een winkelcentrum of lunchtentje? Dan nemen we meteen ons flesje water mee om deze bij te vullen. Herkenbaar? Volgens krnwtr.nl vult de meerderheid van de mensen regelmatig zijn flesje bij. Zo’n 65% van de mannen is vaak bij de kraan te vinden en maar 86% van de vouwen. We doen het met z’n allen dus best vaak!

Je plastic waterflesje hergebruiken? Dan kan het flesje zomaar weleens miljoenen bacteriën bevatten. Vooral als je het plastic flesje niet goed schoonmaakt. Volgens een onderzoek van het Voedingscentrum kunnen al deze bacteriën gelukkig meestal geen kwaad. Het zijn tenslotte je eigen bacteriën uit speeksel en maaltijd resten. Klinkt volgens ons niet heel fris, maar wel goed om te weten. Nog belangrijker: de kans dat je daar ziek van wordt is niet heel erg groot.

plastic-waterflesjes-hergebruiken

Meer bacteriën in je flesje dan op de wc bril

Om nog even op die bacteriën terug te komen: uit een onderzoek van Treadmillreviews blijkt dat een plastic flesje water maar liefst 900.000 bacteriën met zich meebrengt. Ieks, dat klinkt niet zo best! Ter vergelijking: dat zijn meer bacteriën dan op een wc-bril.

De Nederlandse Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen is niet verbaasd over de uitkomst van dit Amerikaanse onderzoek vertelt hij aan het AD. Toch gelooft de wetenschapper niet zoals het Voedingscentrum dat je er echt ziek van kan worden. Het zijn namelijk je eigen bacteriën die groeien. Je drinkflesje aan iemand anders uitlenen is dan weer niet zo’n goed idee.

Plastic waterflesje schoonmaken: zinvol?

Je herkent het vast wel: zo’n vies doordringend geurtje aan je waterflesje als je hem een paar dagen hebt gebruikt. Heeft schoonmaken dan nog wel zin? Ja, zeker! Die vervelend luchtjes kun je verwijderen door je plastic waterflesje een nachtje te laten weken in citroensap.

De geur komt natuurlijk doordat er zich ontelbare bacteriën vermenigvuldigen. Om dit een beetje te beperken kun je het beste elke keer aan het eind van de dag je waterflesje spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel. De bacteriegroei wordt zo vertraagd. Wel even goed naspoelen met warm water om al het zeep te verwijderen.

Is het flesje goed schoon? Begin je dag dan met lauw water uit het waterflesje. Lauw water op een lege maag heet namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Toch een beetje een vies idee gekregen bij het hergebruiken van een plastic waterflesje? De minste bacteriën vind je in metalen flessen. Je kunt een fles van metaal namelijk gemakkelijker schoonmaken door de gladdere oppervlak.