Media

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract: dit is wat we tot nu toe weten

prinsjesdag-brandstof-duurder-2023
(Foto: BSR) Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer

Pieter Omtzigt heeft het verlossende woord gebracht en start een  nieuwe politieke partij genaamd Nieuw Sociaal Contract. Wekenlang wachtte Nederland in spanning af: wat gaat Pieter Omtzigt doen? Dit weekend kwam het antwoord, hij zet met de nieuwe partij wel de koers uit, maar wil zelf geen premier worden. Wat weten we nog meer over de politieke plannen van de ambitieuze en geliefde politicus? We zetten de nu bekende feiten op een rij.

Pieter Omtzigt, populairste politicus van Nederland?

Pieter Omtzigt (49) behoeft nauwelijks introductie. De politicus geniet  grote populariteit door zijn inzet en doorzettingsvermogen in roemruchte zaken zoals het MH17-proces en de toeslagen affaire. 2 jaar geleden stapte Omtzigt uit het CDA naar aanleiding van de ‘Functie elders’ affaire: er was uitgelekt dat het CDA met hem in zijn maag zag en speculeerde over een functie elders voor hem.

Omtzigt zat vervolgens een tijd ziek thuis met een burn-out. In de politiek en in de media bleef de vraag rondzingen: wat gaat Omtzigt doen? Misschien wel net als Sylvana Simons stoppen met de politiek, terug naar het CDA of een eigen partij oprichten? Deze vraag is nu beantwoord; Omtzigt maakte bekend dat hij een nieuwe politieke partij begint.

Plannen Pieter Omtzigt

Wat weten we over de nieuwe partij van Pieter Omtzigt?

De nieuwe partij gaat Nieuw Sociaal Contract (NSC) heten. Wie er naast Omtzigt deel uitmaken van NSC is nog niet bekend. Een interessante openstaande vraag is natuurlijk nog wie er premier wordt, wanneer de NSC als grootste partij uit de komende verkiezingen komt.

Een partijprogramma is ook nog niet bekend, maar dat zal grotendeels gebaseerd worden op de huidige  politieke lijn van Omtzigt. Dat betekent  meer aandacht voor sociale rechtvaardigheid, een beter bestuur en een nieuw kiesstelsel voor Nederland. Enkele standpunten van Omtzigt kort samengevat:

  • De overheid moet bestaanszekerheid burgers weer serieus nemen.
  • Betrouwbaarheid van de overheid herstellen.
  • Kritisch op de EU, maar wel samenwerking gericht.
  • Het aantal asielzoekers beter reguleren.
  • Groot voorstander van dierenwelzijn, maar ook oog voor boerenbelangen.

Is Pieter Omtzigt links of rechts?

Omtzigt wil zo min mogelijk in links/rechts tegenstellingen denken en vooral kijken naar haalbare, rechtvaardige en pragmatische oplossingen. Sommige standpunten van Omtzigt zou je links kunnen noemen, andere rechts. Weeg je alle standpunten tegen elkaar af, dan komt Omtzigt net een tikje rechts van het midden uit.

Plannen Pieter Omtzigt

Hoeveel verdient Pieter Omtzigt?

Pieter Omtzigt is momenteel Tweede Kamerlid. Voorheen namens het CDA en sinds 2021 op eigen titel. Hij verdient daarmee 125.500 euro per jaar. Het basissalaris van een parlementariër is 124.000 euro per jaar, maar Omtzigt krijg een toeslag, omdat hij fractievoorzitter is, net als bijvoorbeeld  Caroline van der Plas.

Daarnaast werd onlangs bekend dat Omtzigt ook succesvol is als schrijver.Uit onderzoek van Business News Radio (BNR) bleek namelijk dat Omtzigt bijna 150.000 euro had verdiend met zijn boek Een nieuw Sociaal Contract. Overigens had hij deze inkomsten netjes opgegeven en werd zijn salaris als Kamerlid daardoor maximaal gekort; met 40.000 euro.

Hoe groot is de kans van slagen van Nieuw Sociaal Contract?

Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar de voortekenen zien er goed uit voor Pieter Omtzigt en zijn Nieuw Sociaal Contract. Volgens een peiling van Maurice de Hond op zaterdag 19 augustus is NSC goed voor 27 zetels. Een andere peiling kwam zelfs op 46 zetels uit. De verkiezingen zijn dit jaar op woensdag 22 november.