Life

Dit is Phubbing: iets wat óók jij dagelijks doet

phubbing-dagelijks-ergenis
Foto: Freepik

We maken er ons (onbewust) vaker schuldig aan dan dat we zelf denken: phubbing. Je smartphone onverdeelde aandacht geven op het moment dat je met iemand in gesprek bent. Het is een vorm van onbeschoftheid dat in alle lagen van de bevolking voorkomt. Maak jij je weleens schuldig aan ‘phubbing’? Misschien zelfs vaker dan je denkt. Wij rekenen onze boodschappen af terwijl we op onze smartphone opzoeken waar dit verschijnsel vandaan komt.

Phone en snubbing

De term ‘Phubbing’ is een samentrekking van de woorden ‘phone’ en ‘snubbing’. Het laatstgenoemde woord betekent ‘afwijzend’ of ‘negeren’. Het komt erop neer dat je iemand negeert als je tijdens een gesprek je focus verlegt naar je smartphone. Even je Instagram checken of op WhatsApp kijken. Daar is niets mis mee, maar het is uiterst onbeschoft als je dat doet terwijl je met iemand in gesprek bent.

We hebben tegenwoordig allemaal een mening over mensen die hun mobiele telefoon gebruiken en dan vooral de mate waarin dat gebeurt. Het is echter zo dat maar weinig mensen de hand in eigen boezem steken. ‘Phubbing’ gebeurt niet alleen op een verjaardag of tijdens een date. Ook tijdens het afrekenen bij de benzinepomp of tijdens een gesprek met de buren gebeurt het vaker dan je denkt.

phubbing phone

Onverdeelde aandacht voor je smartphone

De meldingen op een smartphone lijken een onweerstaanbare uitwerking op mensen te hebben. Hoe lang laat jij je mobiele telefoon in je broekzak zitten als je weet dat je een appje of een andere melding hebt gekregen? Mensen trekken vaak binnen een minuut al hun smartphone uit hun zak om te checken wat voor melding er binnen is gekomen. Zelfs als ze op dat moment in gesprek met iemand zijn.

Het fenomeen ‘Phubbing’ komt overal ter wereld voor, en wordt over het algemeen als minder beleefd gezien. Als je naar een restaurant gaat dan zul je ongetwijfeld mensen op hun smartphone zien kijken terwijl ze tegenover een gesprekspartner zitten. Mensen ergeren zich aan ‘phubbing’, maar de mate van ergernis hangt vooral af van de gelegenheid waarin het gebeurt. Tijdens een filmavond op de bank wordt het minder snel als storend ervaren dan tijdens de ceremonie op een bruiloft.

phubbing smartphone

Experimenteel ‘phubben’

Het fenomeen ‘phubbing’ is perfect voer voor wetenschappers die zich bezighouden met sociale- en communicatiewetenschappen. Mariek vanden Abeele is hoofddocent aan de Tilburg Universiteit en heeft onderzoek gedaan naar het fenomeen ‘phubbing’. Ze heeft door middel van een experiment in wachtkamers onderzocht tot in hoeverre mensen het onbeschoft vinden als men met een smartphone in de weer is terwijl er een gesprek wordt gevoerd.

De onderzochte personen wisten niet dat de andere personen in de wachtkamers acteurs waren. Vanden Abeele kwam tot de conclusie dat mensen ‘phubbing’ niet wenselijk vinden, maar het wel accepteren. Dit komt door het feit dat we onszelf in dit geval herkennen in het gedrag van anderen, dus zijn we minder snel geneigd om er een serieus probleem van te maken.

phubbing experimenteel

Phubbing tijdens je huwelijk

Uit een studie van Turkse onderzoekers blijkt dat getrouwde stellen die aan ‘phubbing’ doen een stuk minder gelukkig zijn. Dat is niet zo vreemd, want als je onverdeelde aandacht aan je smartphone geeft, dan wordt er minder met je partner gecommuniceerd. En geef toe: ook jij en je partner liggen ‘s avonds naast elkaar zwijgend in bed terwijl jullie beiden aan het scrollen zijn.

We zitten nu eenmaal massaal op onze mobiele telefoon. Het is vaak het laatste wat mensen doen voordat ze gaan slapen, en het eerste wat ze doen als ze wakker worden. Als er in een relatie te veel aandacht aan de smartphone wordt besteed dan kan dit voor problemen zorgen. Mensen met een smartphone-verslaving horen namelijk niet graag dat ze te veel tijd besteden aan hun toestel en daarmee het contact met de partner verwaarlozen.

phubbing huwelijk

Phubbing wordt over het algemeen geaccepteerd

De normen met betrekking tot beleefdheid zijn met de jaren veranderd. Oudere mensen vinden ‘phubbing’ veel storender dan mensen die een generatie jonger zijn. Uit het onderzoek van Mariek Vanden Abeele kwam ook naar voren dat het interactieve aspect de grootste stoorzender bij mensen is. De acteurs die tijdens het genoemde onderzoek een krant zaten te lezen waren ook aan het ‘phubben’, maar zij wekten significant minder ergernis op.

Het is dus vooral de aandacht dat je aan een ander geeft terwijl je in gesprek bent dat de grootste irritatie opwekt bij mensen. Je gesprekspartner krijgt door het ‘phubben’ het idee dat hij of zij niet interessant genoeg is. Het is zonder twijfel vervelend als iemand zijn aandacht verlegt terwijl je iets aan het vertellen bent.

‘Phubbing’ is dus een algemeen geaccepteerde ergernis waar we ons allemaal schuldig aan maken. Dit valt simpelweg te voorkomen door je smartphone thuis te laten als je een avond op stap gaat. Als je niet door je mobiele telefoon wordt afgeleid dan zul je zien dat er veel meer waarde in een ouderwets gesprek gaat zitten. Achteraf zul je zien dat je blij bent dat je een tijdje ‘onbereikbaar’ bent geweest.

phubbing geaccepteerd