Zo kom je achter de hoogte van je pensioen

Of je pensioendatum nu ver weg is of dichtbij, soms wil je gewoon even weten hoe het ervoor staat: hoe hoog wordt je pensioen straks? Kun je straks genieten van rust, zonder zorgen over geld? Gelukkig zijn er verschillende manieren om erachter te komen hoeveel pensioen je krijgt: we zetten ze voor je op een rij.
Verzamel zelf informatie over je huidige pensioenregeling
Als je momenteel deelneemt aan een pensioenregeling via je werkgever, moet je makkelijk in staat zijn om informatie te vinden over hoeveel je opbouwt en welke regels van toepassing zijn.
Die informatie kan je doorgaans vinden op loonstroken, jaaroverzichten of op de website van pensioenfonds waarbij je werkgever is aangesloten. Kom je er niet uit, dan kun je het beste even contact opnemen met een HRM-adviseur op je werk.
Hoeveel krijg je aan AOW-uitkering?
Niet iedereen bouwt pensioen op via een werkgever, maar vrijwel iedereen heeft wel recht op AOW (Algemene Ouderdomswet), een soort basispensioen van de overheid. Heb je de 50 jaar voor je AOW-gerechtigde leeftijd in Nederland gewoond, dan heb je volledig recht op AOW. Voor elk jaar dat je niet in Nederland woont gaat er 2% af. De ingangsleeftijd voor je AOW-uitkering is op dit moment 66 jaar en 10 maanden.
Hoeveel AOW krijg je precies? Dat wordt regelmatig bijgesteld, maar op dit moment is dat 1.042,50 euro per maand per persoon. Ben je getrouwd of woon je samen, dan liggen de bedragen anders en hangt het er ook vanaf of je partner nog wel werkt of ook AOW-gerechtigd is. Een volledig overzicht van alle AOW bedragen vind je op de site van de Sociale Verzekeringsbank(SVB).
Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl
De makkelijkste manier om te weten wat je pensioen wordt, is kijken op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoe hoog je AOW wordt. De site verzamelt alle pensioen informatie van pensioenfondsen en verzekeraars. Als je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, krijg je zo een volledig overzicht van al je opgebouwde pensioenen. Om in te loggen heb je een dig-id nodig.
Eventuele aanvullende pensioenvoorzieningen
Eerder stoppen met werken dan met 66 jaar en 10 maanden of een hoger pensioen? Dan zul je zelf moeten sparen en/of beleggen. Naast je werkgeverspensioen zijn er nog veel andere manieren om je pensioeninkomen aan te vullen, zoals individuele pensioenregelingen (bijvoorbeeld lijfrentes), beleggingen en vastgoedinvesteringen. Deze vallen niet onder de gegevens die Mijnpensioenoverzicht.nl verzamelt en zul je dus zelf bij moeten houden.
Extra tip: hou rekening met veranderende omstandigheden
Als je persoonlijke situatie verandert, heeft dat vaak gevolgen voor je pensioen. Denk daarbij aan samenwonen of trouwen, het krijgen van kinderen, of het veranderen van baan. Ook als je uit elkaar gaat of je baan verliest, heeft dat gevolgen voor je pensioen. Vraag zo nodig aan je werkgever of pensioenuitvoerder wat deze veranderingen betekenen voor je pensioen.