Geld & Carrière

5 manieren van geld verdienen zonder er iets voor te doen

passief-inkomen-geld-verdienen
(Foto: Freepik)

We willen meer geld verdienen, maar we werken vaak al 40 uur en hebben ook nog kinderen of vrienden die aandacht van ons vragen. Er zijn echter ook manier waarop je (veel) geld kan verdienen terwijl je op vakantie bent, slaapt of tijd met familie en vrienden doorbrengt. Dit concept staat bekend als passief inkomen – een manier om geld te verdienen zonder daar actief tijd aan te moeten besteden. We nemen je mee in de wereld van passief geld verdienen en laten we je zien dat het niet alleen voor de rijken weggelegd is. Wij hebben vijf slimme strategieën op een rij gezet die jou kunnen helpen om snel meer geld te laten verdienen.

Passief inkomen: Wat is het en wat moet je hiervoor doen?

Passief geld verdienen klinkt misschien als een fantasie, maar het is zeker mogelijk! Met een mix van toewijding, strategie en slimme investeringen kun je een gestage stroom van inkomsten genereren zonder dat je er dagelijks voor hoeft te werken. Wat is passief inkomen precies? Het is geld dat je verdient zonder dat je er actief voor hoeft te werken, zoals mensen geld laten betalen om iets te huren wat eigenlijk van jou is. Het mooie is dat er genoeg manieren zijn om een passief inkomen op te bouwen.

Natuurlijk is het niet zo dat je vandaag begint en morgen rijk bent. Het vereist een zekere mate van planning, onderzoek en initiatief. Maar als je eenmaal hebt geïnvesteerd in de juiste bronnen, kun je op de lange termijn genieten van financiële vrijheid. Stel je voor: geld verdienen terwijl je slaapt, reist of tijd doorbrengt met je dierbaren. Dat is de kracht van passief inkomen. En het beste is dat het niet alleen voorbehouden is aan de rijken.

passief-inkomen-geld-verdienen

1. Verhuur je huis via Airbnb

Als je dit nog niet doet, zouden wij je huis verhuren via het succesvolle Airbnb als eerste aanraden. Zet je huis in de verhuur, is het geboekt voor één nacht of een weekendje. Ga dan naar je ouders of vragen of je bij vrienden kunt crashen. Soms houd je zelfs nog geld over als je van dat geld een hotelkamer boekt, maar dat zouden we als laatste optie adviseren. Je kunt super makkelijk starten met het verhuren van je huis of kamer via Airbnb, zeker als je op een populaire locatie zit. Je kunt kiezen voor korte of lange termijnverhuur. Korte termijn levert vaak meer geld op, maar vereist ook meer inspanning zoals vaker schoonmaken, veel contact met verschillende huurders etc. In weekenden waarin events rondom je woonplaats zijn, kun je soms tot wel 200 euro per nacht vragen!

Je woning op Airbnb plaatsen is gratis, maar verwacht wel enkele kosten zoals de 3% host fee per boeking. De verhuurprijs gaat ook niet in z’n geheel naar jou, want de gasten betalen rond de 14% van het subtotaal van de reservering aan Airbnb. Ga goed na welke wetten er gelden in je gemeente. In Amsterdam bijvoorbeeld mag je je woonverblijf maximaal 30 nachten per jaar verhuren! En je moet dit elke keer ook gaan melden bij de gemeente. Er zijn echter enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo dien je toestemming te vragen aan je hypotheekverstrekker als je een hypotheek hebt en de regels in je gemeente te respecteren. Verwacht niet meteen rijk te worden; het kost tijd om een topverhuurder te worden en consistent huurders aan te trekken.

passief-inkomen-geld-verdienen

2. Verhuur je auto via Snappcar

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat een auto gemiddeld gezien maar liefst 23 uur per dag stilstaat? Dat kan efficiënter! Met SnappCar deel je jouw auto met anderen. Niet alleen is dat goed voor het milieu, je verdient er ook nog eens een mooi inkomen mee. SnappCar Keyless maakt het delen van je auto heel gemakkelijk. Na het accepteren van een huurverzoek, kan de huurder jouw auto openen via de SnappCar app. Jouw sleutel blijft veilig in de Keyless box in je dashboardkastje. Keyless auto’s zijn populair en worden tot wel 3 keer zo vaak verhuurd, wat zorgt voor meer inkomsten voor jou.

Het systeem kan gratis worden ingebouwd en kost daarna slechts €29,99 per maand. Of je nu een luxe of een stadsauto hebt, SnappCar Keyless zorgt voor extra inkomsten. De beste 25% van de verhuurders verdient zelfs meer dan €350,- per maand! Beeld je eens in wat jij kunt verdienen door simpelweg je auto te delen en dan heb je al snel je autoverzekering terugbetaald. Wanneer je aan het werk bent of een dagje in de stad, rijd iemand anders rond in jouw auto en verdien je zelfs geld tijdens het boodschappen doen of drinken in de kroeg.

passief-inkomen-geld-verdienen

3. Geld verdienen door spullen via Marktplaats verkopen

Heb je oude spullen die je niet meer gebruikt? Verkoop ze via Marktplaats en verdien snel cash. Niet alleen creëer je extra ruimte in huis, maar het is ook een perfecte manier om passief inkomen te genereren naast je huidige werk. Ja, het kost iets meer tijd om foto’s te maken, online te plaatsen en een afspraak te maken met een koper, maar het levert wel veel op. Het hoeft niet eens altijd met oude spullen te zijn. Je kunt ook nieuwe producten, zelfgemaakte spullen en zelfs digitale producten en diensten verkopen.

Koop producten tijdens een actie met korting en verkoop ze onder de winkelprijs maar mét winst voor jou. Word er bijvoorbeeld een product ergens voor 25 of 30% korting aangeboden, schaf het aan en verkoop het week voor een iets hogere prijs. Verder kun je handgemaakte spullen zoals kaarten, kleding, schilderijen en kunst ook ideaal verkopen. Handgemaakt is hip en er wordt tegenwoordig aardig voor betaald.

passief-inkomen-geld-verdienen

4. Verhuur je huis voor film- en fotoshoots

Deze is nogal ongebruikelijk en dit kennen niet veel mensen, maar het kan echt. Je hoeft niet te verhuizen naar een villa met zwembad; zelfs eenvoudige rijtjeshuizen zijn vaak in trek voor bepaalde filmscènes. Platforms zoals filmlocatieaanmelden.nl maken het gemakkelijk om je huis aan te bieden als potentiële film- of fotoshootlocatie. Niet alleen kun je een mooie vergoeding ontvangen voor het verhuren van je woning, maar soms worden er ook kleine aanpassingen gedaan om het huis er beter uit te laten zien op camera.

Denk hierbij aan een nieuwe verflaag of een stijlvolle televisie. Het mooiste van alles? Deze upgrades mag je vaak gewoon houden! Overweeg om je woning aan te melden op een van deze platforms. Het kan een leuke en gemakkelijke manier zijn om wat extra inkomsten te genereren, terwijl je ook nog eens kunt genieten van een opgefrist interieur! Let op dat je vaak wel je huis uit moet wanneer er een productie plaatsvind, maar voor dat geld ga je graag even een dagje buiten de deur relaxen toch?

passief-inkomen-geld-verdienen

5. Beleggen in Exchange-Traded Funds

Bij zulke termen worden veel mensen vaak hartstikke zenuwachtig, maar we leggen het kort en rustig uit. Dit is namelijk niet zomaar beleggen, maar beleggen op de slimme manier. Met Exchange-Traded Funds, oftewel ETF’s, koop je in één klap honderden aandelen tegelijkertijd met een klein bedrag, waarmee je op meerdere paarden wed en daarmee dus je risico spreidt. Zodra één aandeel wat slechter gaat ben je nog helemaal niet verloren. Bovendien zijn ETF’s gemakkelijk toegankelijk op de beurs, zodat je altijd actueel bent en kunt profiteren van veranderende marktomstandigheden.

De kosten? Nu wordt het misschien wat ingewikkelder. Geen zorgen, want ETF’s zijn kostenefficiënt zonder verborgen kosten. Dus, geen provisies (soort commissie) of beheerskosten die jouw rendement opslokken. Een perfect voorbeeld voor beginnende beleggers is de Vanguard Total World Stock ETF. Beschouw dit als een veilig vangnet met maar liefst meer dan 9000 aandelen! Dit betekent dat je indirect in 9000 verschillende bedrijven wereldwijd investeert. Deze ETF volgt nauwkeurig de koers van alle 9000 aandelen. Gaat het met één bedrijf wat minder goed, dan heb je nog 8999 aandelen in andere bedrijven. Voor beleggen op deze manier heb je vaak wel een lange adem nodig.

passief-inkomen-geld-verdienen