Een pak kopen on a budget Dat doe je met deze 5 handige tips
Style

Pak kopen on a budget: 5 belangrijke punten om op te letten

Eigenlijk moet iedere man wel een pak in de kast hebben hangen. Ga je voor het eerste een pak kopen? Ook dan is dit artikel voor jou. We snappen wel dat niet iedereen een pak op maat kan aanschaffen. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare opties. Dit zijn 5 handige punten om op te letten als je een pak on a budget gaat kopen.

1. Kijk naar het materiaal

Je hoeft echt niet voor het duurste te kiezen. Je kan kiezen voor wol, wol komt in verschillende vormen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen s100 of s180. Waarbij s100 duurzamer is, maar s180 veel fijner is. Dit komt omdat er meer stof zit in één meter. Qua outfits voor een zomerbruiloft kan je het beste gaan voor linnen (of een blend met zijde).

pak on a budget

2. Kies de juiste kleur

Als je op zoek bent naar een budget-pak raden je het af om te kiezen voor felle kleuren of gekke patronen. Opvallen zal je zeker, maar niet om de juiste reden. Kies voor een klassieke kleur, zoals donkerblauw, zwart, bruin of donkergrijs. Donkere kleuren zorgen ervoor dat je eventuele productiefouten minder snel ziet. Daarbij ziet elke man er goed uit in een van de klassieke kleuren.

3. Check het canvas

Op het moment dat jij een maatpak koopt dan wordt het canvas met de hand gemaakt. Zo vormt het jasje zich naar jouw lichaam en zie je er gelijk beter uit. Bij goedkopere pakken zul je merken dat het canvas vaak gelijmd is in plaats van gestikt. Kies voor een pak die deels gelijmd is en deels gestikt.

Hoe je dit kan checken? Voel met je vingertoppen tussen de twee knopen van het jasje, check of er nog een laag stof tussen de stoffen zit. Zit die er niet? Dan kan je dit pak beter overslaan.

pak4. De juiste pasvorm

We snappen dat niet iedereen maatpak kan betalen. Toch raden we je aan om op z’n minst een kleermaker in te schakelen. Een kleermaker kan nog bepaalde aanpassingen doen zodat de pasvorm er toch beter uitziet. Laat je pantalon bijvoorbeeld inkorten of je jasje in nemen. Heel duur zal het niet worden, maar je zal merken dat de pasvorm gelijk beter zit.

Zorg er wel voor dat je in de winkel de juiste fit kiest. Er zit een groot verschil tussen een slim fit of straight fit. Tip! Wanneer je op pakken jacht gaat, kan je het beste het overhemd dragen dat je er onder gaat dragen. Zo weet je gelijk of het goed zit. Zo zal je altijd het perfect passende pak vinden.

Goed om te weten: de naden van de mouw moeten tegen je arm aanzitten. En de kraag moet (lichtelijk) je nek raken, de schouders moeten plat liggen.

5. Verzorging van je pak

Een goedkoper pak kan ervoor zorgen dat er eventuele kreukels zijn, maar haal niet het strijkijzer uit de kast! De hitte van het strijkijzer zal de stof aanpassen en dat wil je niet. Je kan beter een kledingstomer gebruiken.

Je pak kan je het beste aan houten kleerhangers hangen, zo voorkom je afdrukken. Als aanvulling kan je investeren in een mooie stropdas (hoeft niet duur te zijn). Wissel dit af met een gekleurde pochet. Zo zie je er nog steeds fancy uit.