Style

Pak kopen? Altijd het perfect passende pak

Pak kopen man

Een pak behoort tot de essentials voor de stijlvolle man. Hoe vaak je een pak draagt kan echter enorm verschillen. De één draagt dagelijks een pak, de ander alleen bij speciale gelegenheid. Draag je dagelijks een pak, bijvoorbeeld naar je werk, dan heb je er natuurlijk meerdere. Maar, ook als je maar af en toe een pak draagt is het goed om ervoor te zorgen dan dat je minimaal één stijlvol pak hebt. Je komt dan nooit in de problemen als je bijvoorbeeld op korte termijn een chic feestje hebt of een sollicitatiegesprek.

Hoe kies je een pak dat letterlijk en figuurlijk bij je past? Je hebt verschillende mogelijkheden: een pak kopen in kledingwinkels, een pak op maat laten maken, of online kopen. Of een combinatie van deze opties, zoals online een maatpak bestellen. Hoe je ook een pak kiest, je vindt vast een pak dat perfect past met de tips die we voor je op een rij hebben gezet.

Voorbeeld pak kopen

Neem echt de tijd bij het passen

Koop je een pak in de winkel, neem dan even rustig de tijd om te passen. Valt het jasje goed op je schouders? Knelt de broek niet? Vallen de broekspijpen op je schoenen? Realiseer je ook dat de stof aan de binnenkant vaak anders is, of anders aanvoelt dan de buitenkant. Wees ook realistisch over je eigen postuur, kijk in de spiegel of het pak je slanker doet lijken, of juist niet.

Heb je een pak gevonden dat je heel mooi vindt en lekker zit, maar waar net iets niet goed aan zit? Bijvoorbeeld te lange mouwen of te korte broekspijpen? Dan kun je overwegen het pak toch gewoon te kopen en door kleermaker te laten vermaken. Je hebt dan voor wat extra kosten je droompak. In de meeste gevallen ben je dan alsnog goedkoper uit dan wanneer je een maatpak koopt.

Passen pak kopen

Voor je eigen stijl kiezen of niet?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf wat je mooi vindt. Kies gerust een pak in een afwijkende kleur of stijl, of met een opvallend patroon. Aan de andere kant is het verstandig om te kiezen voor pak dat wat gangbaarder is: antraciet, zwart of donkerblauw. Dat biedt twee voordelen: je pak is tijdloos en makkelijker te combineren met dassen, overhemden en schoenen.

Denk aan de details

Kies je voor een pak in een vrij neutrale stijl en kleur dan heb je alsnog diverse mogelijkheden je outfit te personaliseren. Je schoenen poetsen, je glad scheren of juist je baard stijlen en trimmen. Dit maken het geheel nog net even wat netter. Daarnaast kun je met je stropdas of vlinderdas en accessoires je eigen stijl benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een pochet of manchetknopen. En kies voor een mooi overhemd dat vooral ook lekker zit.

manchetknopen pak kopen

Koop een extra broek of pantalon

Broeken slijten veel sneller dan jasjes. Zeker als je jouw pak dagelijks draagt gaat je broek of pantalon al vrij snel sporen daarvan vertonen. Daarom wordt vaak aangeraden gelijk een tweede broek aan te schaffen als je een pak gaat kopen. Je kunt ook een paar weken wachten, want dan weet je precies of de broek goed zit.

Welke stof kies je?

Vaak ga je bij kleding kopen vrij letterlijk op je gevoel af: je voelt gewoon of een stof lekker zit of niet. Toch is het ook verstandig om even het label van het pak te checken op de samenstelling. Veel pakken zijn gemaakt van wol, of een variant daarvan. Vaak zijn stoffen tegenwoordig een mix van verschillende materialen.

Bijvoorbeeld wol, zijde en linnen. Polyester is ook een mogelijkheid, maar heeft dit materiaal heeft de neiging te glimmen. Linnen zit heerlijk in de zomer. Een linnen pak zit fijn als het warm is, maar kreukt wel sneller.

Kleur voor stijl en gelegenheid

Tenzij het je stijl is om altijd de aandacht naar je toe te trekken kun je het beste kiezen voor klassieke kleuren voor pakken:

  • Zwart
  • Grijs
  • Wit
  • Beige
  • Donkerblauw

Ten eerste omdat deze nu eenmaal het makkelijkst te combineren zijn. Ten tweede staan de klassieke kleuren vrijwel elke man goed, daarom zijn ze ook zo populair geworden. Er zit nog een voordeel aan donkere kleuren: een onverhoopt productiefoutje in je pak valt minder snel op.

Kleuren pak kopen

Pasvorm van je pak

Een goed pasvorm is erg belangrijk. Te lang, te kort, te strak of te wijd: het is al snel geen gezicht. Een maatpak is wat pasvorm betreft ideaal, maar kan ver boven je budget liggen. Koop je een pak in een kledingwinkel, let dan in ieder geval op de volgende drie dingen:

  • De naden van de mouw moeten tegen je arm aanzitten.
  • De kraag moet lichtelijk je nek raken.
  • De schouders moeten plat liggen.

Natuurlijk let je ook op de lengte van de mouwen en de pijpen, maar zoals eerder in dit artikel opgemerkt: je kunt er voor kiezen dit te laten vermaken door een kleermaker.

Extra tip: ga je een pak kopen, dan is het raadzaam om ook een net overhemd te kopen dat je onder het pak wil gaan dragen. Zo weet je gelijk of de combinatie comfortabel zit.

Pasvorm pak kopen

De juiste maten opmeten voor je pak

Net als bij alle andere kleding zijn er voor pakken verschillende maatsystemen. De meest voorkomende zij de letteraanduiding, van S (small) tot XL (extra large) en de confectiematen. Confectiematen van pakken beginnen bij 42, vergelijkbaar met small en lopen door tot 64, dat is extra, extra, extra large.

De breedtemaat is gebaseerd op schouderbreedte. Dus om in te schatten welke maat pak je moet kopen meet je de centimeters tussen je schouders op. En 42 centimeter is dan simpelweg maat 42, 44 centimeter is maat 44 enzovoort.

De lengtemaat is gebaseerd op de binnenbeenlengte. Er is een handig trucje om je binnenbeenlengte te meten: ga recht tegen een muur staan en zet je voeten zo’n 15 centimeter uit elkaar. Pak een boek en schuif dit tussen je benen omhoog, tot kruishoogte. Meet nu simpelweg de afstand tussen de onderkant van het boek en de vloer.

Voor zowel de lengte als de breedtemaat geldt: zit je tussen twee maten in, kies dan de grootste.

Maat opmeten pak kopen

Check de binnenkant en voering van je pak

Het kan nuttig zijn even naar de binnenkant van een pak te kijken voordat je het koopt. Goedkopere pakken hebben vaak een fused voering: de binnenvoering is dan gelijmd, in plaats van gestikt. Hierdoor kan het pak minder soepel en wat zwaarder aanvoelen.

Je kunt vaak beter kiezen voor een pak waarvan de binnenkant is vastgestikt. Je hebt daarin de varianten full canvas en half canvas. Het verschil is dat bij half canvas niet het hele pak is gestikt, bij full canvas wel. Bij half canvas zijn vaak de plekken gestikt die het meest contact maken met je lichaam, rondom je schouders bijvoorbeeld.