Living

Op deze 5 manieren creëer je het snelst overwaarde in je huis

overwaarde-woning-verhogen
(Foto: Freepik)

Je huis verbouwen doe je meestal om prettiger en ruimer te wonen. Maar daarnaast kan een verbouwing ook een uitstekende manier zijn om de overwaarde van je huis te verhogen. Maar let op, de ene verbouwing levert veel meer op dan de andere. We zetten 5 manieren om de waarde van je huis te verhogen op een rij.

Woningwaarde verhogen: niet elke verbouwing levert evenveel op

Eerst een algemene tip: verbouwingen die je woonoppervlak vergroten (aanbouw, uitbouw, dakkapel) leveren meer op aan waardestijging van je huis dan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Daarnaast is je huis duurzamer maken ook een goed idee: uit onderzoek blijkt dat duurzame huizen voor een hogere prijs en sneller verkocht worden dan niet-duurzame.

Met een nieuwe keuken of badkamer maak je jouw huis mooier, maar het verdient zichzelf minder goed terug dan bijvoorbeeld een dakkapel of duurzame maatregelen. Kortom, investering in meer vierkante meters levert vaak het hoogste terugverdien percentage op je woning.

manieren-overwaarde-huis-vergroten

5. Badkamer en toilet verbouwen

De waardevermeerdering die een nieuwe badkamer of toilet oplevert, is niet meer dan 50% van de verbouwingskosten. Maar een gemoderniseerde badkamer of toilet is vaak wel een uitstekend visitekaartje als je jouw huis wilt verkopen. Het kan dus zijn dat je huis verkopen sneller gaat met een mooie badkamer.

Net als bij keukens geldt: hoe luxer hoe meer waardestijging en overwaarde. En ook hier geldt dat er een enorm brede prijsrange is. Maar let op: ook al koop je de allergoedkoopste badkamer van een paar duizend euro, er komen nog duizenden euro’s aan verbouwingskosten bij. Tenzij je zelf handig genoeg bent om de verbouwing te doen natuurlijk.

4. Een nieuwe keuken

Ook een nieuwe keuken voegt relatief minder waarde toe aan je huis dan de andere aanpassingen: maximaal 50% van de kosten. Toch is het een populaire verbouwing. Het is wel zo dat hoe hoger de kwaliteit van de onderdelen en extra’s, hoe meer waarde de keuken toevoegt aan je huis. De kosten voor een nieuwe keuken kun je zo gek maken als je zelf wil. Een budgetkeuken heb je al vanaf circa € 3.000. Een luxe merk keuken met extra apparatuur gaat zo richting € 25.000 en daar voorbij.

manieren-overwaarde-huis-vergroten

3. Je huis verduurzamen

Investeren in de duurzaamheid van je huis betaalt zich op verschillende manieren terug. Allereerst heb je vrijwel direct een lagere energierekening en meer comfort, maar je verhoogt er ook de waarde van je huis mee, met wel 70 tot 100% van de verbouwingskosten.

Zonnepanelen verbeteren je energielabel en daarmee de waarde van je huis. Een zonnepanelen systeem gaat zo’n 25 jaar mee, maar de investering verdien je sneller terug: tegenwoordig in zo’n 7 jaar. Naast zonnepanelen zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te verduurzamen: een warmtepomp, isolatie en triple glas onder andere.

2. Een dakkapel plaatsen

Ook een dakkapel verhoogt meestal je woningwaarde, vooral als daardoor een ruimte als extra slaap-, werk- of studeerkamer bruikbaar is. Schatting waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing. Een houten dakkapel van 4 meter breed met twee ramen kost gemiddeld rond de € 5.000, een kunststof exemplaar iets meer. Denk ook na over het materiaal: hout is goedkoper dan kunststof, maar kunststof is vrijwel onderhoudsvrij.

manieren-overwaarde-huis-vergroten

1. Een aanbouw aan je huis

De oppervlakte van je huis is van sterke invloed op de overwaarde. Een aanbouw verhoogt je woningwaarde met zo’n 60 tot 100% van de verbouwingskosten. Aan hoeveel geld moet je dan denken? De prijzen van aannemers zijn de laatste jaren sterk gestegen. Reken voor een casco stenen aanbouw van zo’n 3 bij 3 meter maar op dik € 20.000, inclusief btw en exclusief constructie, afwerking, installaties en inrichting.