Health

Oud worden: deze 10 dingen gebeuren er met je lichaam

ouder-worden-veranderingen-lichaam
(Afbeelding: film Old Man)

‘Ouderdom komt met gebreken’. Deze wijze uitspraak is niet uit de lucht komen vallen. Als we ouder worden krijgen we allemaal te maken met slijtage van lichaam en geest. Er zitten ook voordelen aan ouder worden, maar de spiegel en de weegschaal liegen niet. Er bestaat een top 10 van de grootste nadelen van ouder worden. Dit zijn de nadelen die de meeste mensen opnoemen als hen wordt gevraagd waaraan ze zich het meeste storen tijdens het ouderdomsproces.

Lichamelijke en geestelijke veranderingen van ouder worden

Als we ouder worden dan merken we dat aan verschillende lichamelijke en geestelijke veranderingen. Als we jong zijn dan kunnen we tijdens het stappen makkelijk een nachtje doorhalen. Dat wordt anders naarmate we ouder worden, dan worden de katers alleen maar erger. Het is belangrijk dat je ondanks alle veranderingen zo gezond mogelijk blijft, dat doe je door te blijven sporten en een gezond dieet te volgen.

Niemand kan om het ouderdomsproces heen, ook al proberen veel mensen het te vertragen. We worden vroeg of laat toch geconfronteerd met de 10 onderstaande nadelen van een vorderende leeftijd. Dit verschilt uiteraard per persoon, want niet iedereen heeft dezelfde levensstijl. De ene persoon drinkt dagelijks een tarwe smoothie in de kroeg, terwijl de ander elke dag aan holistisch sporten doet. Met de onderstaande nadelen krijgt uiteindelijk iedereen te maken.

tien nadelen ouder worden

1. Verminderde spiermassa

Vroeger tilde je zonder problemen een koelkast naar boven. Dat wordt anders als je ouder wordt. Als het al lukt om dat witgoed naar boven te slepen dan heb je daarna een uur nodig om bij te komen. Bovendien lig je de dag erop de hele dag met spierpijn op bed.

2. Je zicht wordt minder

Als je ouder wordt dan gaat je zicht achteruit. Vroeger keek je als een havik op de kassabon van de supermarkt, maar daar heb je op oudere leeftijd een leesbril voor nodig. Daarnaast lukt het je op oudere leeftijd ook niet meer om de ondertiteling op de televisie te lezen.

ouder worden zicht

3. Je gehoor wordt minder

Als je denkt dat je met een verminderd gezichtsvermogen op je oren kunt vertrouwen, dan heb je het mis. Ook je gehoor gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Ze geven niet voor niets korting aan vijftigplussers bij de audicien.

4. Afvallen wordt moeilijker

Op latere leeftijd werkt je spijsvertering en je stofwisseling een stuk trager. Afvallen gaat dus moeilijker. Zelfs als je jezelf dagelijks in de sportschool in het zweet werkt lijken die kilo’s maar niet te verdwijnen. Dit ervaren de meeste mensen als het grootste nadeel van ouder worden.

ouder worden afvallen

5. Je huid wordt slap en rimpelig

Die elastische huid hangt op latere leeftijd als een uitgedroogde deken om je heen. Rimpels worden groeven, en die kraaienpootjes passen goed bij je krakende stem. Een slappe en rimpelige huid is een van de eerste tekenen van ouderdom. Veel mensen maken dan gebruik van botox en fillers.

6. Je bent vaker ziek

Als je ouder wordt dan gaat je algemene weerstand achteruit. Je hebt sneller een verkoudheid te pakken. Ook het griepvirus nestelt zich graag in jouw verouderde systeem, waardoor je op latere leeftijd vaker in de lappenmand bent te vinden.

7. Je wordt kaal en grijs

Of beide. Grijze haren en kaalheid zijn ook twee zeer gehate nadelen van ouder worden. Je kunt je haar verven of een toupetje aanschaffen, maar je ontkomt er niet aan. Er gaan geruchten dat er een oplossing tegen kaalheid is. Misschien is dat het proberen waard.

ouder worden kaal

8. Slijtage van gewrichten

Slijtage van gewrichten is een veelvoorkomend nadeel bij oudere mensen. Dit veroorzaakt reuma en artrose. In sommige gevallen wordt er een heup of knie vervangen. Slijtage van het lichaam is helaas een onderdeel van ouder worden waar iedereen mee te maken krijgt.

9. Negatief zelfbeeld

Mensen die niet willen (of kunnen) accepteren dat ze ouder worden kunnen te maken krijgen met een negatief zelfbeeld of zelfs een depressie. Het is belangrijk om dat serieus te nemen, want je wordt er echt niet jonger op. Geniet van de tijd die je nog hebt.

10. Dalend testosteron

Als je ouder wordt dan daalt het testosterongehalte in je lichaam. Dit gebeurt al geleidelijk vanaf je 40ste levensjaar. Als je testosterongehalte daalt dan kun je last krijgen van een verminderde libido, verminderde kwaliteit van sperma, en je bent minder het haantje in de gym.

ouder worden testosteron