Geld & Carrière

Heb jij ze nog in huis: dit nostalgische product is goud geld waard

oude videobanden geld waard
(Foto: Freepik)

Wie is er niet mee opgegroeid. De jeugd van tegenwoordig weten niet wat ze zien. Dvd’s en later alle streamingdiensten deden de VHS-tapes doen vergeten. Hopelijk heb je die stapels aan videobanden bewaard, want die kunnen nu heel veel geld opleveren.

Acteur Pete Davidson, bekend van onder andere “Saturday Night Live” én als ex van Kim Kardashian, kwam onlangs met een opzienbarende interesse: hij verzamelt VHS-tapes. Dat doet hij niet alleen uit nostalgie, maar ook voor het geld: sommige oude tapes blijken tienduizenden euro’s waard te zijn! Reden genoeg om jouw zolder of rommelhok eens uit te mesten, op zoek naar waardevolle VHS-parels?

De stijgende waarde van vintage videobanden

Het idee dat oude videobanden geld waard kunnen zijn, klinkt op het eerste gezicht vreemd. Maar recente veilingen laten zien dat er een groeiende markt is voor deze nostalgische gegevensdragers. Een voorbeeld hiervan is een VHS tape van de klassieke film “Rocky”, de doorbraakfilm van Hollywood legende Sylvester Stallone uit 1976 – die onlangs een verbazingwekkend bedrag van 27.000 dollar opbracht.

Je begrijpt dat deze gebeurtenis de interesse in oude videobanden heeft aangewakkerd. Maar natuurlijk is niet elke videoband zoveel geld waard. Net als bij andere investerings- en verzamelobjecten – vinyl, boeken, kunst, speelgoed – geldt: hoe beter de staat en hoe zeldzamer en/of gewilder het object.

Je begrijpt dat een in perfecte staat verkerende, ongebruikte band van een klassieker als Rocky veel meer waard is dan een beduimelde, grijsgedraaide afleveringen van de avonturen van Bassie en Adriaan. Maar aan de andere kant; ook daar tref je misschien wel een fanatieke verzamelaar voor die er een bedragje voor over heeft.

oude videobanden geld waard
(Foto: Freepik)

Geld investeren in oude videobanden: waarde en vereisten

Maar wat maakt een VHS-tape financieel waardevol voor verzamelaars? In de eerste plaats is de staat van de videoband van cruciaal belang. Films met de originele cellofaanverpakking intact zijn uiterst gewild, omdat dit duidt op minimale of geen gebruikssporen.

Zeldzaamheid speelt ook een grote rol – tapes van cultklassiekers, zeldzame releases of alternatieve versies hebben aanzienlijk meer waarde. De groeiende interesse in vintage VHS-tapes is niet alleen toe te schrijven aan nostalgie en geld.

Deze objecten worden steeds meer gezien als dingen die een bepaalde tijd en cultuur vertegenwoordigen. Verzamelaars zoeken naar deze tapes als een manier om een tastbaar stukje geschiedenis te bewaren en een eigen mini museum te creëren.

oude-videobanden-geld-waard
(Foto: Freepik)

Invloed van de digitale revolutie

Ironisch genoeg heeft de digitalisering en de vooruitgang in de technologie de aandacht voor deze oude technologie aangewakkerd. Als gevolg van de overgang naar streamingdiensten en digitale formaten zijn VHS-tapes een zeldzaamheid geworden. Maar nu groeit de interesse voor dit medium, net zoals dat eerder met vinyl platen gebeurde.

Een groot verschil is dat vinyl nooit echt is weggeweest; de markt werd kleiner, maar er bleven altijd platen verschijnen. Videobanden worden echter al sinds 2006 niet meer gemaakt en videorecorders kwamen in 2016 voor het laatst uit de fabriek. Of jouw oude videobanden geld waard zijn, hangt dus af van verschillende factoren.

Mocht je er nog wat bezitten, let dan op de staat, zeldzaamheid en het potentieel voor verzamelaars. Pete Davidson’s passie voor VHS-tapes illustreert de opkomende trend van het herwaarderen van videobanden als culturele en financiële investeringen.