Film & Serie

Oscars 2022: de grootste winnaars en woede van Will Smith

oscars 2022

De Oscars van dit jaar zijn weer voorbij, en daarbij zijn een aantal opvallende films in de prijzen gevallen. Toch smaakt de nasleep van alles wat er zich heeft afgespeeld bitterzoet, maar daar komen we later op terug. Eerst is het tijd om terug te blikken naar de grootste Oscars 2022 winnaars.

Veelbesproken Oscar winnaars 2022

Het winnen van een Academy Award is misschien wel de meest prestigieuze prijs die een acteur/regisseur kan in de wacht kan slepen in zijn of haar carrière. Ieder jaar mogen we weer genieten van de speeches van snikkende acteurs en actrices die een prijs weten te winnen. Maar wie waren de grootste winnaars dit jaar?

Beste film – CODA

CODA (Child of Deaf Adult), vertelt het verhaal van Ruby Rossi (Emilia Jones), het enige horende lid van een dove familie, die wordt verscheurd tussen haar muzikale ambities en het ondersteunen van haar ouders. Hun familievisserijbedrijf wordt bedreigd. De film wordt gezien als revolutionair omdat het een uniek inkijkje geeft in de dovencultuur.

Beste regisseur – Jane Campion, The Power of the Dog

Niet lang geleden schreven we een artikel over The Power of the Dog, en dat de kans op een oscar zeer aanwezig was. Daar was niets aan gelogen: “Wanneer George onverwacht trouwt met een jonge weduwe en haar op de ranch laat wonen, begint Phil een meedogenloze campagne om de nieuwe vrouw van zijn broer te vernietigen.”

Beste vrouwelijke acteur – Jessica Chastain, The Eyes of Tammy Faye

Gebaseerd op de gelijknamige documentaire uit 2000 van Randy Barbato en Fenton Bailey, spelen Jessica Chastain en Andrew Garfield de rollen van Tammy Faye en Jim Bakker, een duo wiens evangelische preken en handgemaakte poppen hen helpen een cultstatus te ontwikkelen.

Grootste film winnaar – Dune

De grootste winnaar van afgelopen is toch wel de HBO Max film Dune, die maar liefst zes prijzen in de wacht wist te slapen. Zo wist de film de prijzen voor meest originele film, beste geluid, beste productie design, beste editing, beste visuals en beste cinematografie te winnen.

Beste mannelijke acteur – Will Smith, King Richard

Over het bitterzoete nagevoel dat werd overgehouden aan de oscars kan Will Smith als geen ander over meepraten. Vlak voordat zijn prijs werd uitgereikt, liep de woedende Will Smith het podium op en gaf comedian Chris Rock een klap in zijn gezicht nadat hij een grap had gemaakt over zijn vrouw. Toen hij enkele momenten later de prijs uitgereikt kreeg voor zijn rol in King Richard, resulteerde dit in een extreem ongemakkelijk moment.

Oscars 2022 en de woede van Will Smith

Het was op z’n zachts gezegd een veelbewogen avond bij de Oscars, want ondanks dat veel topfilms en series prijzen wisten te winnen, ging de grootste aandacht uit naar het ‘akkefietje’ tussen comedian Chris Rock en Will Smith. Of Smith zijn woedeuitbarsting nog een staartje gaat krijgen, is nog maar de vraag. De meningen over het incident zijn namelijk (opmerkelijk genoeg) verdeeld: