Film & Serie

Christopher Nolan’s Oppenheimer: angstaanjagend portret van atoombom architect

oppenheimer-film-christopher-nolan
(Foto: @oppenheimerthemovie)

Één van de opvallendste recent uitgekomen films is Oppenheimer. Regisseur Christopher Nolan neemt ons mee op een angstaanjagende reis door het leven van atoombom architect J. Robert Oppenheimer. Geïnspireerd door dit historische personage maakte Nolan een intense film, die in de smaak valt bij critici en publiek.

Karakterdrama Oppenheimer

In Oppenheimer toont Nolan het drama van de briljante maar getroebleerde natuurkundige J. Robert Oppenheimer. We volgen hem voor, tijdens en na zijn werk als wetenschappelijk directeur van het Manhattan project, waar hij onder immense druk een atoombom moest ontwikkelen nog vóór Nazi Duitsland dat deed.

Nolan, die je waarschijnlijk wel kent van succesfilms als Inception, Dunkirk en The Dark Knight, dompelt ons onder in het leven van Oppenheimer, met onder andere de waarschuwingen na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki voor het gevaar van een atoomwapen wedloop. Ook zijn rol tijdens de beruchte hoorzittingen in het McCarthy tijdperk komt aan bod.

Vijf sterren recensies

Het regent 5-sterren recensies voor Oppenheimer en we willen niet te veel op zaken vooruitlopen, maar een fors aantal Oscarnominaties zit er wel aan te komen. Het is de mix van grote acteerprestaties, mooie beelden en een indrukwekkend verhaal dat de film zo goed gewaardeerd maakt.

Hoofdrolspeler Cillian Murphy

Nolan bouwt het verhaal langzaam maar zeker op naar een nachtmerrieachtige climax en laat belangrijke scènes terugkeren. Een voorbeeld daarvan zijn de beelden van de vissenkom die vol raakt met knikkers, symbool voor de techniek achter de bom.

Hoofdrolspeler Cillian Murphy, die je vast kent van de succesvolle misdaadserie Peaky Blinders, vertolkt op meesterlijke wijze de hoofdrol in Oppenheimer. De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema zorgt voor indrukwekkende beelden. Hij werkte eerder samen met Nolan aan de films Interstellar, Dunkirk en Tenet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oppenheimer (@oppenheimermovie)

Intens en intrigerend drama

Oppenheimer is een intense en intrigerende film die je niet snel loslaat. Nolan confronteert ons met de gruwelijke mogelijkheden die de mannen achter de ontwikkeling van de atoombom onder ogen moesten zien. Het verhaal zet je aan het denken over de gevolgen van menselijke creaties. Oppenheimer wordt door critici omschreven als een haast perfecte mix van karakterdrama en politieke thriller. Daar is geen woord van overdreven.

De film duurt 180 minuten en is in Nederland te zien in maar liefst 161 zalen. Tip voor de liefhebbers van een intense bioscoopervaring: Oppenheimer wordt in sommige bioscopen vertoond op IMAX formaat, waardoor bijvoorbeeld de scenes in de woestijn van New Mexico extra indrukwekkend zijn.