Europeanen
Geld & Carrière

Dit geldbedrag haalden Europeanen in februari van hun rekening

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gegevens vrijgegeven waarin staat dat bankklanten uit de Eurozone in februari dit jaar massaal geld hebben opgenomen. Het gaat om bedrijven en particulieren die grote bedragen van hun rekeningen hebben gehaald. De ECB houdt al sinds 1997 statistieken van stortingen en opnames bij, maar nog nooit werd er in een maand zoveel geld door rekeninghouders opgenomen.

SVB en Credit Suisse

Volgens het Financieel Dagblad zijn de problemen bij de Amerikaanse bank SVB en de Zwitserse bank Credit Suisse de oorzaken van het feit dat Europeanen massaal hun geld van de bank afhalen. Het omvallen van de Silicon Valley Bank (SVB) heeft voornamelijk effect op (startende) ondernemers in de techsector. De bank was een grote financierder die zonder al te veel moeite geld leende aan start-ups en durfinvesteerders.

In het geval van Credit Suisse gaat het vooral om Europese aandeelhouders en investeerders die eieren voor hun geld kiezen. De bank is door de grotere branchegenoot UBS van de ondergang gered, maar dat heeft veel bedrijven en particulieren er niet van weerhouden om een groot deel van hun geld op te nemen. De reden hiervoor is de angst van Europeanen dat banken die gelieerd zijn aan SVB en Credit Suisse worden meegezogen in de ellende.

Europeanen geldopname credit suisse

Dit bedrag namen Europeanen op in februari 2023

Sommige mensen hebben hun geld geïnvesteerd in goud of andere waardevaste activa, anderen hebben het misschien cash in huis liggen. De grootste reden voor de massale opname in februari is het feit dat het geld op je bankrekening tot 100.000 euro is verzekerd. Als je meer op je rekening hebt staan dan ben je, als de bank omvalt, alles boven dat bedrag kwijt. Het depositogarantiestelsel is op Europees niveau vastgelegd, dus dat verklaart de massale geldopname in heel Europa.

Er is in totaal 71 miljard euro opgenomen in februari. Vooral Europeanen in Zuid-Europese landen hebben massaal hun bankrekeningen leeggetrokken. Het gaat in totaal om 21 miljard dat door particulieren is opgenomen, en 50 miljard door bedrijven. Een andere reden is volgens het FD de hoge kosten voor levensonderhoud. Gas, energie en boodschappen zijn duurder geworden, dus breken mensen spaartegoeden aan om hun rekeningen te kunnen betalen.

geldopname bedrag europeanen