Dit is waarom je nooit direct je bed moet opmaken in de ochtend

De meesten van ons hoorden waarschijnlijk vroeger keer op keer van onze ouders dat we elke ochtend onze bedden moesten opmaken. Nu blijkt dat ze het misschien bij het verkeerde eind hadden. Onderzoek van de Kingston University heeft aangetoond dat het opmaken van je bed in de ochtend misschien geen goed idee is.

Wetenschap geeft aan: maak niet direct je bed op

Er zijn meer dingen die universeel worden aanbevolen door ouders en andere pseudo experts. Je slaapplaats opmaken in de ochtend bijvoorbeeld. Je komt minder over als een sloeber en geeft je kamer een “complete” sfeer voordat je de deur uit gaat. Maar je moet ook aan je gezondheid denken.

bed opmaken ochtend

Volgens een onderzoek uit 2006 is een opgemaakt bed in de ochtend een gezellig, comfortabel onderkomen voor Dermatophagoides pteronyssinus, beter bekend als huisstofmijt. Sterker nog, in elk van onze bedden leven gemiddeld 1,5 miljoen van deze microscopisch kleine beestjes.

Huisstofmijt

Ze overleven van vocht dat zich in de lucht verzamelt, maar ook door te snacken van huidcellen die van je lichaam afvallen als je slaapt. Hun microscopisch kleine poep is een allergeen en veroorzaakt ademhalingsproblemen zoals astma.

Een onopgemaakt mandje is namelijk minder aantrekkelijk voor deze kleine schattige wezentjes:

bed opmaken ochtend

Om een oplossing voor het probleem te zoeken, ontwikkelden wetenschappers een speciaal computermodel om het aantal huisstofmijten in huis bij te houden. Ze ontdekten dat de beste oplossing is om je deken de hele dag door onopgemaakt te laten liggen om het aantal huisstofmijten te verminderen.

Natuurlijk is dit geen hygiënische oplossing. Wacht dus in de ochtend even voordat je het bed opmaakt. Maak jouw bed bijvoorbeeld om de dag op om deze huisstofmijt te voorkomen.

Door het te laten luchten kan de mijt niet overleven. Je hoeft je dus nooit meer schuldig te voelen als je alles even onaangeraakt laat liggen in de ochtend. Of ben je iemand die een rommelig bed gewoon niet kan verdragen? Laat dan in ieder geval je bed ’s ochtends een paar uur onopgemaakt, om het later in de middag wel op te maken. Dat vind jouw vriendin ook een stuk fijner.

Videoland released 7-delige miniserie Mocro Maffia: Komtgoed

Videoland komt vandaag met een hele aangename verrassing: de 7-delige miniserie Mocro Maffia: Komtgoed. Deze mini-serie is de perfecte voorbereiding op het echte werk....

Investeren in Lego: meer rendement dan goud

Lego, het speelgoed dat goed is voor eindeloos veel jeugdherinneringen, heeft het afgelopen decennium een groter investeringsrendement behaald dan goud. Volwassenen die ermee opgegroeid...

Netflix bevestigt komst shuffleknop in 2021

Eindeloos scrollen is voorbij! Netflix gaat de shuffleknop dit jaar officieel uitbrengen. Deze shuttlefunctie is bedoeld voor mensen die moeite hebben met kiezen. In...