kale man kaalheid
Health

Kale mannen opgelet! Er is mogelijk een oplossing tegen kaalheid

Behoorlijk wat mannen krijgen op latere leeftijd last van haaruitval. In zo’n 95 procent van de gevallen zou dat komen door erfelijke mannelijke kaalheid, oftewel androgene alopecia. Niks aan te doen toch? Misschien wel! Zeg maar voorzichtig vaarwel tegen petjes en haarstukjes, want wetenschappers hebben mogelijk de oplossing gevonden.

Mannelijke kaalheid

Mannelijke kaalheid wordt veroorzaakt door een duo van factoren, die samen ervoor zorgen dat cellen afsterven. Aan de ene kant zorgt een gebrek aan bloedvaten rond de haarzakjes ervoor dat er niet genoeg gezonde voedingsstoffen zijn voor de haren. Oxidatieve stress maakt de ellende compleet en het resultaat is dat er geen haar meer wordt geproduceerd.

Micronaaldpleister voor volle lokken

Er lijkt echter een manier te zijn om dit tegen te gaan. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano. Wetenschappers wisten kale muizen weelderige lokken (ok gewoon muizenhaartjes) te geven met een micronaaldpleister. Uitgerust met cerium-nanodeeltjes pakt de pleister zowel de beperkte bloedsomloop als oxidatieve stress aan.

Voor het onderzoek werden de testdiertjes eerst kaal gemaakt met een ontharingscrème. Vervolgens kreeg een deel van de muizen de micronaaldpleister en moest het andere deel het doen met een controlepleister. Wat bleek? Het haar van de muizen met een micronaaldpleister groeide veel sneller. Daarnaast kregen deze muizen ook sneller tekenen van haar dat een transitie ondergaat, waaronder huidpigmentatie en een een hoog gehalte aan verbindingen die kenmerkend zijn voor nieuwe haargroei.

wetenschapper

De oplossing tegen kaalheid?

Het klinkt als geweldig nieuws, maar helaas is mannelijke kaalheid hiermee nog niet opgelost. Want wat op muizen werkt, heeft niet per se hetzelfde effect op mensen. Toch is het een goed begin en verder onderzoek moet uitwijzen of we voorgoed afzijn van toupetjes.

In de tussentijd kun je je wel focussen op je baard. Om de één of andere reden blijft die vaak wel groeien. En het blijkt dat het hebben van een baard zelfs met een paar verrassende voordelen komt.