open relatie
Life

Open relatie? Hier moet je op letten

Een relatie is iets intiems tussen twee mensen, maar soms hebben mensen meer liefde te geven dan aan een enkel persoon, en dan wordt de term ‘open relatie’ bespreekbaar gemaakt. Sommige stellen doen het om hun relatie spannend te houden, anderen willen de spanning van daten en seks met anderen blijven ervaren. Maar waar moet je op letten bij het hebben van een open relatie? Wij zochten het uit.

Maak duidelijke afspraken

Oké. Jullie zijn het erover eens dat jullie buiten elkaar om gaan daten met een ander, en seks is daar dan waarschijnlijk een onderdeel van. Maak duidelijke afspraken met elkaar over wat wel, en wat niet de bedoeling is. Dit is heel belangrijk, want anders kan het zomaar een ongezonde relatie worden. Jullie houden van elkaar, en gunnen elkaar de vrijheid en het vertrouwen. Wederzijds respect en het nakomen van jullie onderlinge afspraken maken daar deel van uit.

Seks met elkaars vrienden hebben is een absolute afrader. Dat triggert jaloezie, en is niet goed voor de relatie. Date dus met iemand waarvan de ander hem of haar niet kent, tenzij het anders is afgesproken. De invulling van een open relatie is voor iedereen verschillend, maar ook deze vorm van een relatie kan toxic worden, en dat willen jullie niet. Want dan gaat de relatie van een open relatie naar einde relatie.

open relatie afspraken

Belangrijke tips voor het hebben van een open relatie

Als er seks met een ander plaats gaat vinden dan raden we ten zeerste onze tips over de beste standjes aan, maar doe het veilig! Onveilige seks is not-done in een open relatie. Wat ook erg belangrijk is, is het stellen van emotionele grenzen. Jullie beslissen samen welke emotionele grens er bereikt mag worden. Verliefdheid toestaan is erg gevaarlijk, maar ach, als jullie het zo hebben afgesproken, dan is er niets aan de hand toch?

Het meest belangrijke is communicatie. Prik een vaste dag in de maand waarop jullie samen wat leuks gaan doen. Bespreek dan tijdens een etentje of jullie er beiden nog wel hetzelfde in staan. Deze check-up is erg belangrijk, maar dat is communiceren in elke relatievorm sowieso. Mocht het niet lukken dan is een spannende trio ook een optie, want liefde mag worden gedeeld. Begin maar vast met het kopen van een mooi Valentijnscadeau, want jullie relatie is in elke vorm bijzonder.

open relatie grenzen