Geld & Carrière

Deze 6 opleidingen hebben het hoogste startsalaris in Nederland

opleidingen-hoogste-startsalaris-nederland

Als het gaat om een veelbelovende carrière met het hoogste startsalaris, zijn er verschillende opleidingen in Nederland die uitblinken. Hoewel startsalarissen sterk variëren door factoren zoals sector en werkervaring, zijn er zeker studierichtingen waar je als afgestudeerde mag rekenen op een royaal startsalaris. We zetten de top zes universitaire opleidingen in Nederland op een rij, waar je als afgestudeerde een aanzienlijk startsalaris mag verwachten.

Opleidingen met hoogste startsalaris in Nederland

1. Geneeskunde

Artsen die de uitdagende studie geneeskunde hebben afgerond, genieten over het algemeen van een hoog startsalaris. Het exacte bedrag kan variëren per functie, maar internisten kunnen bijvoorbeeld beginnen met een salaris van meer dan € 5.000,-, terwijl basisartsen doorgaans een startsalaris rond de € 3.800,- hebben.

2. Rechten

Afgestudeerden met een rechtenstudie op zak kunnen een goed startsalaris tegemoet zien, vooral als ze in de advocatuur of bij grote internationale bedrijven gaan werken. Verwacht als starter een bruto maandsalaris van rond de € 4.000,-.

3. Informatica

De voortdurende digitalisering van onze samenleving heeft geleid tot een grote vraag naar goed opgeleide ICT-professionals. Na het afronden van een universitaire informatica-opleiding kun je bij het juiste bedrijf al snel een startsalaris van ongeveer € 3.500,- verwachten.

4. Bedrijfskunde en Economie

Afgestudeerden met een diploma in bedrijfskunde, economie, finance of accounting kunnen vaak hoge startsalarissen verwachten, vooral als ze in de financiële sector of consultancy gaan werken. Na een studie Econometrie, bijvoorbeeld, ligt het startsalaris gemiddeld rond de € 3.500,-.

5. Tandheelkunde

Ook afgestudeerde tandartsen kunnen rekenen op een aantrekkelijk startsalaris. Gewoonlijk begint het salarisniveau rond de € 3.200,-.

6. Natuurwetenschappen

Studies zoals natuurkunde, scheikunde en biologie bieden uitstekende carrièrekansen in onderzoek en ontwikkelingen andere wetenschappelijke sectoren. Bovendien is dit een van de studierichtingen waarbij je het snelst een baan kunt vinden. Afgestudeerde natuurkundigen verdienen gemiddeld een startsalaris van ongeveer € 2.850,- bruto per maand.

Opleiding hoogste startsalaris

Start je carrière met het hoogste startsalaris

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat salarissen kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren, bieden deze zes universitaire opleidingen in Nederland over het algemeen goede perspectieven op het hoogste startsalaris. Of je nu droomt van een carrière in de geneeskunde, de financiële wereld, de wetenschap of de IT-sector, deze opleidingen kunnen je op weg helpen naar een veelbelovende toekomst met een aantrekkelijk inkomen.

Houd er echter rekening mee dat salaristrends in de loop van de tijd  veranderen, de genoemde bedragen zijn gemiddelden en kunnen in de toekomst fluctueren. Kies de opleiding die bij je interesses en ambities past, en wie weet behoor jij straks tot de groep afgestudeerden met het hoogste startsalaris. En vergeet niet dat je ook zonder diploma aardig kunt verdienen.

Opleiding hoogste startsalaris

Hoogste startsalaris HBO

Natuurlijk zijn er ook  HBO-opleidingen die een uitstekend startsalaris bieden. Check hier ons eerder verschenen artikel over HBO-opleidingen met het hoogste startsalaris. Let op, de genoemde bedragen uit het HBO overzicht zijn van oktober 2022.