Health

Eindelijk echt ontspannen: 5 wetenschappelijk bewezen manieren

ontspannen-wetenschappelijk-bewezen-manieren
Foto: Freepik.com

Ontspannen: iedereen heeft het nodig, maar toch is het vaak lastig te realiseren. Zoek jij effectieve manieren om te ontspannen? We helpen je graag op weg en gingen op zoek naar de beste ontspanningstips. Deze helpen je om minder stress te ervaren en beter in je vel te zitten tijdens je dagelijkse bezigheden. Dit komt ook je gezondheid ten goede. Dit zijn 5 tips van experts om te ontspannen, op basis van recent wetenschappelijk onderzoek.

5. Begin met de vraag: wat ontspant jou?

Tijdens een groot onderzoek naar ontspanning ‘The Rest Test‘, met maar liefst 18.000 deelnemers, bleek de vraag ‘wat is voor jou de beste manier van ontspanning’ tot zeer uiteenlopende reacties te leiden. Het meest gegevens antwoord was: lezen.

Daarnaast gaf echter ook een vrij groot deel (15%) van de respondenten op dat ze ontspanden door te sporten. Terwijl je sporten net zo goed inspanning als ontspanning kunt noemen. Met andere woorden; wat iemand ontspant kan enorm verschillen. Ken jezelf en weet wat voor jou het beste werkt.

expert tips ontspannen

4. Reserveer een kwart van je dag voor ontspannende activiteiten

Uit ‘The Rest Test’ kwam nog een interessante uitkomst. Hoeveel ontspanning je per dag nodig hebt, verschilt per persoon. Uiteraard kwam er wel een gemiddelde uit het onderzoek : gemiddeld moet je zo’n 6,5 uur per dag ontspannen. Ga je uit van 8 uur slaap en 8 uur werken, dan hou je 8 uur over. Daarvan zou je dus het overgrote deel moeten vullen met ontspannende activiteiten.

3. Micropauzes helpen je de dag door

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar hoe werkenden door de dag heen herstellen van uitdagende werkzaamheden. Daaruit blijkt de kracht van microbreaks of micropauzes – tot 10 minuten lang. Hou je regelmatig een korte pauze waarin je echt even helemaal loskomt van je werk dan vermindert dat je vermoeidheid en vergroot het je welzijn.

Simpel gesteld, regelmatige ‘downtime’ is goed voor je systeem. Ga je namelijk continu door, dan raakt je brein overbelast en neem je slechtere beslissingen en ook je cognitieve vaardigheden gaan achteruit.

expert tips ontspannen

2. Ontspan met DRAMMA activiteiten

Ben je op zoek naar ontspannende activiteiten die bij jou passen? Maar wanneer zijn activiteiten nu echt ontspannend? Dat kun je afmeten aan het acroniem DRAMMA, dat in het Engels staat voor Detachment, Relaxation, Autonomy, Mastery, Meaning en Affiliation:

  • Detachment (Onthechting): je komt echt helemaal los van je werk en dagelijkse zorgen.
  • Relaxation (Ontspanning) spreekt voor zich.
  • Autonomy (Autonomie) het gevoel dat je ‘in control’ bent; je beslist zelf hoeveel tijd en energie je besteed.
  • Mastery (Meesterschap) ontspannen door leren, bijvoorbeeld een nieuwe taal.
  • Meaning (Betekenis) het gevoel dat je ontspannende activiteit waardevol is.
  • Affiliation (verbondenheid) verbinding met anderen geeft mensen over het algemeen een goed gevoel en draagt bij aan ontspanning.

Dat betekent natuurlijk niet dat al je ontspannende activiteiten altijd aan al deze punten moeten voldoen. Zie het als zes elementen die allemaal kunnen bijdragen aan ontspanning en herstel van stress.

1. Spreid je vakantie planning

Na je vakantie kun je er weer een jaar tegenaan? Vergeet het maar. Vaak zit je binnen een week weer op je oude stressniveau. Eén keer per jaar vakantie is dus niet genoeg. Ontspanning moet je spreiden. Net als micropauzen verspreiden over een dag helpt ook het spreiden van vakantiedagen over een heel jaar.