
Er is een hoop gezegd en geschreven over het nut van een ontbijt in de ochtend. Er wordt gezegd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar is dat ook zo? Er zijn namelijk veel kerngezonde mensen die in de ochtend geen hap door hun keel krijgen. Wij hebben uitgezocht of het verstandig is om je ontbijt te laten staan, of dat het juist goed is om elke ochtend de tijd te nemen voor een ontbijtje.
De veronderstelde voordelen van ontbijten
De veronderstelde voordelen van ontbijten bestaan vooral uit het wegnemen van het hongergevoel en het opstarten van je stofwisseling. Je hebt tenslotte na een nacht slapen al uren niets gegeten, dus is het verstandig dat je je ‘motor opstart’ door iets te eten. Maar moet dit dan uitgerekend in de ochtend? Je kunt het woord ‘ontbijt’ ook vervangen door ‘eerste maaltijd van de dag’, en deze aan het begin van de middag nemen.
Dan is het dus officieel geen ontbijt meer. We kunnen dit dus heel breed bekijken. Feit is wel dat je stofwisseling niet opgestart hoeft te worden door middel van een ontbijt, want je lichaam pakt deze brandstof bij gebrek aan voedingsmiddelen uit je reserves, zoals vet. Dan blijft dus alleen het hongergevoel over. Een voordeel van ontbijten is dus het wegnemen van je hongergevoel.
Overslaan van ontbijt
Mensen die aan intermittent fasting doen skippen hun ontbijt, en dwingen hun lichaam dus om vetreserves aan te breken, waarna een persoon afvalt. Als je ontbijt dan neemt je lichaam de voedingsstoffen op, waardoor je het gevoel krijgt dat je ‘er weer lekker tegenaan kunt’. Je krijgt de nodige vitaminen binnen, zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, en vezels. Als je dit overslaat dan is het verstandig om een gezonde snack mee te nemen voor later.
Het is echter niet bewezen of het goed of slecht is om je ontbijt over te slaan. Het is wel verstandig om de rest van de dag een gebalanceerd dieet aan te houden, want je hongergevoel wegnemen met vette snacks is juist weer slecht voor je. Het is dus niet per definitie slecht als je je eerste boterham in de middag eet, maar wel wat je erop doet. Het draait zoals bij alles om balans.