Life

Onderzoekers vinden dat jij vandaag recht hebt op uur extra slaap na ingang zomertijd

Onderzoekers vinden dat jij vandaag recht heb op uur extra slaap na ingang zomertijd

Werkgevers zouden hun werknemers vandaag een uurtje extra slaap moeten gunnen, nadat afgelopen weekend de zomertijd is ingegaan. Dat zeggen wetenschappers die constateerden dat werknemers gemiddeld te weinig slapen.

Alsof opstaan op maandagochtend nog niet zwaar genoeg is hadden we dit weekend ook nog eens een uurtje minder slaap. Een hoop mensen verschijnen daardoor vandaag ongemotiveerd en vermoeid op het werk.

Psycholoog Dr. Nerina Ramlakhan aan de University of Leeds zegt dat de meeste werknemers dit weekend door de ingang van de zomertijd te weinig hebben geslapen.

“Het verlies van een uur slaap is bijzonder nadelig voor personen die al moeite hebben met slapen, en recent onderzoek heeft aangetoond dat veel Britten, waaronder kinderen, op een gevaarlijke manier met slaapgebrek kampen.”

powernap

“Werkgevers zouden moeten overwegen om werknemers op het werk een powernap te laten nemen. Het kan een groot verschil maken”, voegt ze eraan toe.

“Het is wetenschappelijk bewezen dat zelfs een klein dutje van 20 minuten de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van werknemers zou vergroten. Ook het aantal ziektedagen zou afnemen.”

Op lang termijn zou dit voor werkgevers alleen maar positieve effecten hebben. Psycholoog Dr. Nerina Ramlakhan pleit dan ook voor een Nationale Slaapdag, die bij voorkeur op vandaag valt, om zo het verloren uurtje in te halen.