onderzoek-relatie-kaalheid-hard-werken-stress
Health

Dit onderzoek onthult de relatie tussen kaalheid en hard werken

Stel je voor dat kaalheid niet alleen een uiterlijk kenmerk is, maar ook een indicatie van hard werken. Uit een recent Koreaans onderzoek blijkt dat kale mannen de titel van de hardste werkers verdienen. Dit onderzoek, dat ruim 13.000 mannelijke werknemers in Zuid-Korea gedurende vier jaar volgde, biedt interessante inzichten in de relatie tussen kaalheid, werkuren en stress.

Werkuren en haarverlies

Het onderzoek vond een opvallende correlatie tussen langere werkweken dan 40 uur en een toename van het gebruik van haarverliesremmers. Deze bevinding suggereert dat mannen die veel uren werken, geneigd zijn om bewust te worden van hun haarverlies en actie te ondernemen om het te verminderen. Dit duidt er natuurlijk op dat deze langere werkweken voor meer haaruitval zullen zorgen.

Volgens de onderzoekers is stress de belangrijkste oorzaak van kaal worden. Ze wijzen op cortisol, het stresshormoon dat vrijkomt in het lichaam. Langdurige blootstelling aan verhoogde niveaus van cortisol kan haarzakjes beschadigen en leiden tot haarverlies. Het is dus geen verrassing dat mannen die in een stressvolle omgeving werken, zoals diegenen met lange werkweken, meer geneigd zijn om haarverlies te hebben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dwayne Johnson (@therock)

De impact van cortisol

Cortisol, dat normaal gesproken in het lichaam aanwezig is om te helpen bij de regulatie van verschillende lichaamsfuncties, kan schadelijke effecten hebben op de haarzakjes bij aanhoudende stress. Het is daarom belangrijk om stressniveaus onder controle te houden om haarverlies te voorkomen of te verminderen. Naast dat cortisol dus slecht is voor je haar, zorgt de stress voor een lager testosteronniveau. Hierdoor zal je bijvoorbeeld een lager libido hebben en minder spiergroei hebben.

Een manier om met stress om te gaan is bijvoorbeeld om genoeg te sporten en aan ontspanningstechnieken te doen. Veel mannen doen tegenwoordig aan mindfulness zoals mediteren en yoga om hun stress onder controle te krijgen en een gezonder leven te leven. Als jij je haar en je spieren een plezier wilt doen, kan je maar beter gelijk beginnen met je stress verminderen!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jason Statham (@jasonstatham)