Health

Onderzoek wijst uit: Klagen over andere weggebruikers is gezond

Onderzoek wijst uit Klagen over andere weggebruikers is gezond

Natuurlijk vinden we allemaal van onszelf dat we de beste coureur ter wereld zijn. Zeiken op andere weggebruikers is dan ook een hobby van velen in de auto. Nu blijkt dat dat best goed is voor je gezondheid. Wil je dus gezond blijven, dan kun je maar beter veel zeuren over medeweggebruikers, zeggen psychologen en hoogleraren.

Klagen over andere weggebruikers is gezond

Klagen over andere weggebruikers is gezond, blijkt uit onderzoek van de Clemson Universiteit. Volgens hoogleraar Robin Kowalski is het gezond om te klagen over anderen. Het idee erachter is dat het ventileren van negatieve gedachten probleemoplossend werkt. Als je al die frustraties zou opkroppen, kom je terecht in een neerwaartse spiraal van negativiteit.

Klagen zorgt ervoor dat je het kwijt bent. De oplossing voor je problemen, dus.
Mannen durven vaak hun gevoelens niet te erkennen of te uiten. Dat terwijl dat juist heel gezond is, zegt Tina Gilberson, psychoterapeut: “Het is fysiologisch goed voor je. Het is goed voor je emotionele gezondheid.”

@tammam i get a bit of road rage sometimes 😂 #roadrage #redlight #comedy #foryou ♬ original sound – Tammam

Liever klagen dan boos worden in het verkeer

Volgens de hoogleraar en psychotherapeut kun je beter klagen dan boos worden. Agressie in het verkeer is een groot probleem. Daarom wordt er aangeraden om gewoon er wat krachttermen tegenaan te gooien, even wat drukke gebaren te maken en het dan weer los te laten. Dan is de kous af. Zo voorkom je vervelende situaties in het verkeer. Op die manier leer je ook met andere, vergelijkbare situaties om te gaan.

Klaag dus gerust over de andere weggebruikers. Mompel wat in jezelf, vraag jezelf hardop af wat voor idioot er nu weer in de binnenbocht inhaalt, waarom de benzineprijzen stijgen of waarom dat die vrachtwagen voor je niet gewoon eens doorrijdt. Een keertje hard vloeken in de auto is dus geoorloofd. Sterker nog: het is bijna op doktersrecept.