Health

Gezonde luxe: oesters eten kent vele gezondheidsvoordelen

oesters-eten-gezondheidsvoordelen

Oesters zijn al eeuwenlang een geliefde delicatesse vanwege hun heerlijke smaak en unieke textuur. Maar naast hun culinaire kwaliteiten hebben oesters ook een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen te bieden. Maar waarom is het eten van oesters eigenlijk zo gezond?

Oesters zijn rijk aan voedingsstoffen

Oesters zijn rijk aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer en vitamine B12. Zink in oesters is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de groei en ontwikkeling van het lichaam en het immuunsysteem. IJzer is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door het lichaam.

Vitamine B12 is cruciaal voor een gezonde hersenfunctie en het zenuwstelsel. 100 gram aan oesters bevatten zo’n 30 mg zink, 29,77 mg aan Vitamine B12 en 5.1 mg aan ijzer. Hiermee krijg je 60% van je dagelijkse behoefte aan ijzer binnen, 200% voor zink en 400% van je behoefte aan vitamine B12. Oesters zijn dus echt een superfood!

Oesters kunnen het immuunsysteem versterken

Oesters bevatten ook selenium, een belangrijk mineraal dat bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen. Selenium helpt het lichaam beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan chronische ziekten zoals kanker en hartziekten.

Bovendien kan selenium ook helpen het immuunsysteem te versterken, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden. Als jij in de winter vaak ziek bent, bijvoorbeeld door een tekort aan vitamine D, zijn oesters eten een goede preventie voor deze ziektes!

Meer testosteron door oesters eten

Oesters bevatten ook hoge niveaus van het aminozuur tyrosine, wat nodig is voor de productie van verschillende hormonen in het lichaam, waaronder testosteron. Als jij bijvoorbeeld meer spiergroei wilt, is testosteron cruciaal! Door het eten van oesters kan je dus bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.