Health

7 praktische ochtendroutines om je dag positief te starten

ochtendroutines-positiviteit-dag-starten

Kun jij wel wat positiviteit in de ochtend gebruiken? Dan ben je lang niet de enige. Wakker worden met een slecht humeur gebeurt ons allemaal wel eens, de een misschien wat meer dan de ander. Start je dag goed met de 7 ochtendroutines voor meer positiviteit in de vroege morgen die we voor je verzamelden. Want positieve en gezonde gewoontes in de ochtend werken de hele dag door.

7. Doe iets voor een ander

Onze eerst tip voor meer positiviteit in de ochtend is de five-minute favour. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de emotionele beloning het grootst is wanneer we iets goed voor een ander – onvoorwaardelijk, dus zonder er iets voor terug te vragen. Met andere woorden, neem elke ochtend 5 minuten de tijd en geef iemand een aanbeveling op LinkedIn, een review, een goed advies of een andere gunst.

6. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen helpen je om te ontspannen en stress te verminderen. Word je opgejaagd wakker omdat je veel dingen moet doen die dag? Dan is het juist goed om wat ademhalingsoefeningen te doen voordat je aan je werkdag begint. De allersimpelste oefening is om een aantal keren 5 tellen in te ademen door je neus en 5 tellen uit te ademen uit je mond.

Positiviteit in de ochtend

5. Vermijd haast in de ochtend

Ben je van jezelf al niet op je best ’s ochtends? Vermijdt dan haasten, want dat is helemaal dodelijk voor je stemming. Bereid daarom zoveel mogelijk voor: leg je outfit alvast ’s avonds klaar, geef je sleutels etc. een vaste plek zodat je niet hoeft te zoeken ’s morgens. Bereid voor zover mogelijk je ontbijt en zelfs je lunch vast ’s avonds al voor.

4. Gezond ontbijten

Sla jij het ontbijt meestal over? Een gezond ontbijt geeft je energie en draagt sterk bij aan meer positiviteit in de ochtend. Smaken verschillen en een ontbijt moet natuurlijk ook gewoon lekker zijn, maar zorg voor balans tussen eiwitten, koolhydraten en zo weinig mogelijk suiker en vet.

Positiviteit in de ochtend

3. Start met constructieve taken

De meeste mensen kunnen zich ’s ochtends het best focussen. Ben je op je werk, zie de ochtend dan als quality time voor de belangrijke taken. Die zijn voor iedereen natuurlijk weer anders, maar denk aan een rapportage maken, gegevens analyseren, een belangrijk gesprek et cetera. Begin dus niet met je mail checken, maar doe dat pas aan het eind van de ochtend of in de middag; vrijwel alle mail kan wel even wachten.

2. Begin de dag met wat lichaamsbeweging

Wandelen is bewezen goed voor lichaam en geest. Je dag beginnen met een wandelingetje is dan ook een goed idee. Niet alleen voor de lichaamsbeweging, maar ook het daglicht en de frisse lucht zijn goed voor je. Wat je ook kunt doen is je dag een kickstart geven met een korte workout. Wat rekken en strekken, push-ups, burpees of vergelijkbare oefeningen en dan ben je echt goed wakker.

Positiviteit in de ochtend

1. Pak niet direct je telefoon

Gedachteloos je telefoon pakken en scrollen maar. Veel mensen doen het, maar toch is het geen goed idee. Ongemerkt verspil je tijd en moet je jezelf misschien daarna alsnog haasten. Gedachteloos scrollen of nare nieuwsberichten lezen is sowieso niet goed voor je focus en vaak ook niet voor je humeur. Laat je telefoon nog even liggen en begin met je gezonde ochtendrituelen.