De verbazingwekkende ochtendroutines van 7 bekende ondernemers
Health

De verbazingwekkende ochtendroutines van 7 bekende ondernemers

Maak je ’s ochtends een goede start, dan heb je daar de hele dag voordeel van. Voor veel ondernemers zijn gezonde en effectieve ochtendroutines dan ook erg belangrijk. Kun jij wel wat inspiratie gebruiken om je dag goed te beginnen? Je productiviteit flink verhogen voor betere resultaten? Lees dan snel ons overzicht over de ochtendroutines van succesvolle bekende ondernemers.

1. Jack Dorsey

Jack Dorsey ken je waarschijnlijk wel als één van de oprichters en als de voormalige CEO van social media platform Twitter. Hij verliet het bedrijf in 2021 om zich aan andere projecten te wijden. Hij is één van die vele ondernemers die zweert bij vroeg opstaan. Jack staat altijd rond half zes op. Standaard mediteert hij eerst en maakt dan zijn vaste hardlooprondje van 10 kilometer.

2. Bill Gates

Lichaamsbeweging is goed voor je lichamelijke én mentale gezondheid, daar is vrijwel iedereen het wel over eens. De inmiddels 67-jarige, voormalig Microsoft-topman Bill Gates staat bekend als multitasker. Alleen maar lopen vindt hij blijkbaar saai, want zijn vaste ochtendroutine is een uur lopen op zijn loopband, terwijl hij een educatieve video kijkt van The Teaching Company, tegenwoordig The Great Courses geheten. Zo combineert hij efficiënt lichamelijk en mentale activiteit.

Ochtendrituelen bekende ondernemers

3. Mark Zuckerberg

Facebook-oprichter en directeur Mark Zuckerberg staat niet extreem vroeg op, meestal rond acht uur. Hij heeft niet echt opvallende ochtendrituelen, maar wel een vrij ver doorgevoerde hang naar efficiëntie. Zoals bekend geeft hij weinig om uiterlijk vertoon: hij heeft bijvoorbeeld een kast vol met allemaal hetzelfde model T-shirts. Zo verliest hij geen tijd met nadenken over wat hij die dag aan zal doen.

4. Elon Musk

De ochtendrituelen van Tesla, Twitter en SpaceX topman Elon Musk lijken op het eerste gezicht niet spectaculair, In meerdere interviews vertelde hij dat hij het liefst rond 7 uur opstaat, na een nachtrust van 6 à 6,5 uur. De twee onmisbare onderdelen van zijn ochtendroutines zijn douchen en koffie drinken. Meestal slaat hij het ontbijt over, maar als hij wel ontbijt dan heeft hij graag een omelet.

Elon Musk past zoveel mogelijk de Time Blocking methode toe. De bedoeling van deze time management methode is dat je jouw productiviteit maximaliseert. Heel kort samengevat is de basis van methode er uit dat je jouw tijd in blokken van vijf minuten verdeeld. Vind je dat wat kort, dan kun je ook voor langere clusters kiezen, als je elk cluster maar gefocust aan een specifieke taak wijdt. Hierdoor is hij mede instaat om zijn verschillende bedrijven succesvol te managen.

Ochtendrituelen bekende ondernemers

5. Simon Cowell

Simon Cowell is de Britse tv-persoonlijkheid en bedenker van populaire tv-programma’s als The X Factor en America’s Got Talent. Hij zweert bij een gezond ontbijt als beste start van de dag. Als de wekker gaat mag hij van zichzelf nog twee keer op de snooze-knop drukken.

Daarna is het tijd voor het ontbijt in de vorm van een enorme vitamine-bom: naast een kop thee én een kop heet water met citroen, neemt Simon elke ochtend een glas papajasap, een bord havermout en maar liefst drie verschillende smoothies.

6. Arie Boomsma

In een artikel over ochtendroutines mag Arie Boomsma natuurlijk niet ontbreken. De veelzijdige ondernemer en tv-persoonlijkheid heeft zelfs zoveel ochtendroutines dat we vrezen dat zijn hele ochtend ermee gevuld is. Toch is dat niet zo, Arie lost het op door extra vroeg op te staan.

De gedisciplineerde ondernemer staat elke dag om zes uur op en is dan wel tot negen uur zoet met zijn ochtendrituelen, die onder andere bestaan uit mediteren, een ijsbad nemen, intenties voor die dag uitspreken en dankbaarheid voor de nieuwe dag uitspreken. Arie heeft echter ook nog een complete avondroutine. Lees voor alle details ons eerder verschenen artikel over de ochtend en avondroutines van Arie Boomsma.

Ochtendrituelen bekende ondernemers

7. Tim Cook

Een andere early riser is Apple concern bestuursvoorzitter Tim Cook. Hij staat elke ochtend om 03.45 uur op. Hij neemt dan eerst zijn e-mail door, naar eigen zeggen krijgt hij zo’n 700 mails per dag. Om 5 uur gaat hij vervolgens naar een exclusieve sportschool, zodat hij lekker uit het zicht van publiek en pers kan trainen. Na het sporten gaat hij douchen, aankleden en naar de lokale Starbucks voor koffie, voordat hij ergens tussen 8.00 en 9.00 uur naar Apple Park rijdt.

Kenmerken van ochtendroutines van ondernemers

Wat opvalt aan de ochtend routines van topondernemers is dat ze erg verschillen, maar ook duidelijke overeenkomsten hebben; namelijk discipline en efficiëntie. Geen enkele ondernemer doet zomaar wat na het wakker worden: ze starten met vaste routines, die energie geven voor de rest van de dag.