Health

Met deze 5 sleutels start jij elke ochtend super productief

ochtendroutine productiviteit

Heb je vaak het gevoel dat jouw ochtenden druk en chaotisch zijn en dat je daardoor de hele dag achterloopt? Dit is waar een goede ochtendroutine een groot verschil kan maken. Maar hoe zorg je er nou voor je een productieve dag tegemoet gaat door middel van je ochtendroutine? Neem een kijkje naar de tips in dit artikel!

1. Goed slapen avond van tevoren is key

Een goede ochtendroutine begint eigenlijk al de avond van tevoren. Het hebben van vaste slaaptijden en proberen elke nacht ongeveer op dezelfde tijd te gaan slapen, kan helpen om een consistent slaappatroon te ontwikkelen. Hierdoor wordt de kwaliteit van je slaap verbeterd, waardoor je meer energie in de ochtend hebt om productief te zijn.

Stressvolle activiteiten voordat je gaat slapen kunnen je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Probeer stressvolle activiteiten te vermijden en iets te doen wat je ontspant, zoals lezen of mediteren, voordat je gaat slapen. Het vermijden van schermen en vooral sociale media voor het slapengaan kan helpen met een diepere slaap.

sociale media avond

2. Plan de dag ook avond van tevoren in

Maak de avond van tevoren een planning voor de volgende dag. Hierdoor kan je direct naar je planning kijken en word je niet gestrest omdat je niet weet wat je van de volgende uren moet verwachten. Bedenk wat de belangrijkste taken voor die dag zijn zodat je je daar makkelijker op kan concentreren.

Ook kan het helpen om bijvoorbeeld je kleding de avond van tevoren klaar te leggen of je tas al ingepakt te hebben. Meestal is je brein nog een beetje vaag in de ochtend, waardoor het lastiger kan zijn om deze taken snel uit te voeren.

productieve ochtendroutine

3. De ochtend goed starten

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk uit je bed gaat. Blijven scrollen op je telefoon is absoluut geen goed begin van je dag, omdat dit je dopamine slecht beïnvloedt. Hierdoor zal je minder motivatie hebben om productief te zijn gedurende de dag.

Als je moeite hebt met direct uit je bed gaan, kan je wellicht een app als Alarmy proberen. Bij Alarmy gaat je alarm alleen uit als je een taak uitvoert, bijvoorbeeld het scannen van een barcode. Als je een barcode uit een verpakking knipt en in je badkamer plakt, kan je alleen het vervelende geluid van je wekker vermijden door naar de badkamer te lopen.

4. Productiviteit in de ochtend

Veel succesvolle ondernemers houden zich vast aan een ochtendroutine. Ze voeren elke keer dezelfde handelingen uit, zodat dit bijna automatisch gaat. Zo hoef je in de ochtend niet te veel na te denken en ben je ook nog eens heel snel klaar om aan je dag te beginnen.

Veel ondernemers vinden het bijvoorbeeld prettig om koud te douchen, te mediteren, te manifesteren of veel zonlicht te krijgen. Sommige mensen proberen ook eten te vermijden in de ochtend, dit is een vorm van intermittent fasting en kan bijvoorbeeld helpen om een dip in energie later op de dag te voorkomen.

mediteren ochtend

5. Wat niet te doen in de ochtend

Alhoewel veel mensen zo snel mogelijk koffie willen drinken om wakker te worden, is het gebleken dat cafeïne drinken binnen 90 minuten na het wakker worden helemaal niet gezond voor je is. Wel is het gezond om veel water te drinken in de ochtend, omdat je lichaam in de nacht veel vocht verliest.

Daarnaast moet je ook proberen om je telefoon zoveel mogelijk te vermijden. In plaats van te focussen op andere dingen in de wereld, is het veel beter om je aandacht in de ochtend volledig op jezelf te richten. Op deze manier kan jij een productieve dag tegemoet gaan!

koffie in de ochtend