nojito_recept_mocktail
Foto: Sasha Lara
Food & Drinks

Dry January Mocktail: zo maak je een Nojito

Januari is de maand vol goede voornemens. Dry january is de laatste jaren een waar fenomeen geworden. Een maandje gas terug nemen om even lekker te focussen op jouw doelen. Maar je wilt natuurlijk wel blijven genieten. Een mocktail (alcoholvrije cocktail) maken is dan zeker een aanrader. Dit Nojito recept is perfect voor iedereen die (even) geen alcohol drinkt.

Nojito- de alcoholvrije Mojito

De Nojito is de alcoholvrije versie van de Mojito. De mojito is een van de bekendste cocktails en wordt overal ter wereld gedronken. Een mojito is een cocktail met rum, limoensap, rietsuiker, bruiswater, munt en veel ijs. Deze lekkernij heeft, net als de meeste op rum gebaseerde cocktails, zijn oorsprong op Cuba.

We hebben Andre Cardoso, cocktail shaker & mixologist, gevraagd naar een Nojito recept om januari wat dragelijker te maken. Deze mocktail brengt brengt door de feestelijke en toegankelijk uitstraling een glimlach op ieder gezicht. Daarnaast is de Nojito vrij makkelijk te maken en relatief goedkoop.

Ingrediënten voor een Nojito

   • Sodawater (London Essence Soda)    
   • Rietsuiker 2 barlepels/Mathieu Teissere Passion Fruit- 15 ml
   • Munt – 8 grote bladeren
   • 1 Limoen 
   • Garnering: munt, 1/4 limoen, rietje
   • Crushed ijs
   • Glas: longdrink

 

Hoe maak je een Nojito

Deze mocktail wordt niet geshaket maar in een glas opgebouwd. Je begint uiteraard met het glas. Gebruik jouw mooiste longdrink glas en bereid een mooi boeket van munt. Snijd een halve of ¼ van een halve limoen in kleine stukken na deze afgewassen te hebben. Veel mojito’s worden gemaakt met limoensap, onze voorkeur gaat uit naar de limoen met schil te gebruiken.

De schil bevat oliën en geeft een vollere en rondere cocktail. Voeg hierna 1 tot 2 (bar)lepels rietsuiker toe voor een klassieke Nojito. Met een stomp voorwerp (bijvoorbeeld de muddler) kneus je de stukjes limoen met rietsuiker totdat het rietsuiker voor een groot gedeelte vloeibaar is geworden, je de oliën uit de limoenschil hebt gestampt en de basis van de balans tussen zoet en zuur is gemaakt. Je kunt ook voor siroop kiezen in plaats van rietsuiker.

Voeg daarna een handje vol muntbladeren (ongeveer 8 grote zonder tak) in het glas en kneed deze zachtjes met de muddler om ook hier de oliën uit te drukken. Vermorzel de bladeren niet, hierdoor voorkom je dat de bittere elementen van het munt toegevoegd worden. De voorkeur geniet namelijk enkel de frisse tonen.

Ice ice baby

Voeg vervolgens een half glas crushed ijs toe. Heb je dit niet in huis? Geen probleem. Je pakt een schone theedoek en vult deze met gewone blokjes ijs. Vouw de theedoek dicht en sla deze met het ijs op je tafelblad. Hiermee heb je jouw eigen crushed ijs gemaakt. Na het toevoegen van het crushed ijs, voeg een scheut sodawater toe en roer het goed door elkaar tot een geheel.

Vul het glas met crushed ijs tot de top van het glas (eigenlijk net erboven) om vervolgens met sodawater van London Essence het glas te vullen. We kiezen voor sodawater omdat dit de smaken zal liften in plaats van verwateren. Tot slot plaats je het muntboeket strak, samen met een rietje, en plaats een stukje limoen er naast als één mooi geheel. Enjoy!

Nojito1

Nojito twist

Zin in een leuke twist? Je kunt verschillende ingrediënten vervangen om een leuke en verrassende mocktail te maken. Je kunt rietsuiker bijvoorbeeld vervangen door een siroop met smaak, denk aan een lekkere passievrucht smaak die bestaat uit zoet en zuur. Een aanrader is de siroop van Mathieu Teissere.

Je kunt het sodawater ook vervangen door een zachte frisdrank met smaak, denk aan een ginger ale of tonic.

Het is ook leuk om fruit toe te voegen aan jouw Nojito. Dit kan door middel van de siroop, je kunt daarnaast ook kiezen voor vers fruit. Voeg 1 tot 2 aardbeien of frambozen toe en stamp deze samen met het suiker en de limoenstukken. Maak er één siroop van en je hebt de basis van een originele mocktail.

Meer cocktail tips? Lees hier onze 8 tips om thuis cocktails te maken.