Moon shoe nike duurste sneakers
Style

Deze verkreukelde Nike ‘Moon Shoe’ is de duurste sneaker ooit

Sneakers zijn veel meer dan ‘gewoon’ schoenen. Voor sommige mensen is het een verdienmodel, een passie of zelfs een religie. Onlangs schreven we al over de 5 duurste sneakers op StockX. Nu zetten we de allerduurste sneaker ooit verkocht in het zonnetje: de Nike ‘Moon Shoe’ uit 1972.

Nike ‘Moon Shoe’ is de duurste sneaker ooit verkocht

De mensen zonder kennis van sneakers, en zelfs velen met kennis, zouden deze schoen in een winkel meteen voorbij lopen. Als je al stil zou staan, dan is het om je af te vragen waarom een verlepte sneaker in een winkel ligt. Maar deze Nike’s, inclusief verlepte swoosh, zijn de duurste sneakers ooit verkocht.

Feitje van de dag: Bill Bowerman heeft deze schoen ontworpen geïnspireerd door het wafelijzer van zijn vrouw, waar hij rubber in deed voor het eerste prototype. Deze spikes van Nike, die met de hand zijn vervaardigd door de mede-oprichter van Nike, zijn slechts in 12 paren gemaakt.

Prijs van de duurste sneaker ooit verkocht

In 1972 liepen de eerste atleten rond met deze sneakers. De schoenen lieten een bijzondere en kenmerkende afdruk achter op de sintelbaan, net als bij astronauten die drie jaar daarvoor voor het eerst op de maan liepen. Dit is de reden dat de schoenen al snel ‘moon shoes’ werden genoemd.

Van de 12 paren die ooit gemaakt zijn, was er nog slechts een paar dat nooit gedragen is. Dit paar heeft op een veiling in New York een recordbedrag opgeleverd. De Canadese investeerder Miles Nadal had bij veilinghuis Sotheby’s 437.000 dollar (ruim 392.000 euro) over voor de schoenen uit 1972.