Nieuwe tattoo? Goed verzorgen doe je met deze tips
Life

Nieuwe tattoo? Goed verzorgen doe je met deze tips

Je hebt verse, nieuwe inkt om trots op te zijn. Om die nieuwe tattoo zo mooi mogelijk te houden verdiep je je in de verzorging. Hier vind je alle tips op een rijtje om je nieuwe tattoo zo goed mogelijk te laten genezen.

Vraag je tattoo artiest naar genezing en verzorging

Ondanks het feit dat er veel tips zijn, is je tattoo artiest nog altijd de specialist. Verschillende artiesten hanteren andere adviezen over de nazorg van je kersverse tattoo. Net zoals je bij de huisarts advies vraagt over medicijnen, vraag je bij je tattoo artiest hoe je het beste met de nazorg om kan gaan.

Elke artiest heeft zijn of haar eigen werkwijze en elke huid reageert weer anders op een tattoo. Om die redenen kan het advies over nazorg van een tattoo dus flink verschillen. Laat je niet gek maken door uiteenlopende adviezen die je hoort of tegenkomt.

Gewone folie of Second Skin tattoo folie

Second Skin is een speciale folie voor tatoeages. Naast Second Skin zijn er ook andere merken tattoo folie die een vergelijkbare werking hebben, maar het is goed om te weten dat er grote verschillen zijn tussen gewone huishoudfolie en folie die speciaal voor tattoo genezing is. Vraag dus wederom aan je artiest waar hij of zij mee werkt.

Nieuwe verse tattoo verzorgen tips

Een speciale tattoo folie zoals Second Skin biedt een aantal eigenschappen en voordelen. Waar gewone huishoudfolie puur de tattoo voor een aantal uur beschermt, fungeert een tattoo folie als een tweede huid. Het is luchtdoorlatend zodat je huid kan blijven ademen. Dankzij die luchtdoorlatende eigenschap kan je er dus ook mee douchen.

De tattoo folie houd je meerdere dagen om, blijft beter aan je huid zitten, is flexibel, biedt meer bescherming en verschilt enorm van gewone folie. Een nadeel is dat het verwijderen wat lastiger gaat en dat je daar ook voorzichtiger mee om moet gaan. Let wel op: als je allergisch bent voor pleisters is de kans groot dat je dat ook bent voor Second Skin folie.

Tattoo nazorg: insmeren en wassen

Was altijd eerst goed je handen voor je met nazorg aan de slag gaat. Voordat je de tattoo insmeert en verder verzorgt, maak je eerst de nieuwe tattoo schoon. Wassen doe je met een milde, ongeparfumeerde soort zeep.

Het klinkt makkelijk om gewoon onder de douche je tattoo te wassen, maar die temperatuur van het water is al snel te hoog. Was je tattoo afzonderlijk met lauw water. Wees voorzichtig met het drogen! Natuurlijk laten drogen is het beste. Doeken kunnen schuren of pluisjes en vezels achterlaten, wat niet zo handig is.

Nieuwe tattoo verzorgen tips

Middeltjes om vervolgens mee in te smeren bestaan verschillende meningen over. Vaseline biedt bijvoorbeeld geen verzorgende eigenschappen en is voornamelijk een barrièremiddel waarmee je tattoo ‘dicht’ smeert. Voor verzorging van de huid kun je dus beter iets anders gebruiken.Er zijn veel crèmes en zalven die specifiek voor tattoo verzorging zijn. Maak daar gebruik van. Smeer een dunne laag die goed in kan trekken. Het is belangrijk dat huid waar de tattoo zit kan blijven ademen.

Hoe lang je de tattoo moet blijven verzorgen

Ook als je het idee hebt dat de genezing aan het vlotten is, wil je tattoo voor de geadviseerde periode blijven verzorgen. Die periode duurt op z’n allerminst 2-4 weken. Goed blijven wassen, drogen en insmeren. Nadat je tattoo genezen is blijf je de huid goed verzorgen, vooral wanneer je tattoo wordt blootgesteld aan zonlicht.

Nieuwe verse tattoo verzorgen tips

Nieuwe tattoo do’s en don’ts

Om het af te maken zijn hier nog wat aanraders en afraders omtrent tattoo nazorg.

Niet doen tijdens het genezingsproces:

 • Strakke en/of pluizige kleding dragen
 • Aan je tattoo pulken of aan laten raken door anderen
 • In bad, zwemmen of naar de sauna
 • Onbeschermd aan zonlicht blootstellen
 • Zonnen
 • Te hard sporten (zweet is niet goed voor een verse tattoo)
 • Krabben
 • Te veel alcohol drinken

Wel doen tijdens het genezingsproces:

 • Zonbescherming voor tattoos gebruiken
 • Kleding en beddengoed waarmee je tattoo in contact komt regelmatig verschonen
 • Verder van je tattoo afblijven!
 • Met trots en liefde zo goed mogelijk voor je nieuwe aanwinst zorgen