Style

Een nieuwe jas kopen? Check deze tien handige tips

Een nieuwe jas kopen Check deze tien handige tips

Ben jij toe aan nieuwe kleding? Dan wil je natuurlijk geen miskoop doen. Bovenaan je lijstje staat misschien wel een nieuwe jas, omdat voor iedere seizoen wel een type jas bestaat.  Een goede jas is comfortabel en functioneel, maar je wilt natuurlijk ook goed voor de dag komen. Met zoveel factoren is het niet altijd even makkelijk om de perfecte jas te vinden. In dit artikel vind je tien handige tips om je bij deze zoektocht te helpen.

Tip 1. Let op de pasvorm

Een goede jas zit als gegoten: kijk daarom altijd goed naar de pasvorm van een jas. Hoe wil je dat hij valt? Bij een kort jack is het bijvoorbeeld handig om erop te letten dat deze over je buik valt als je rechtop staat. Check ook of de schouders niet te wijd of te smal zijn.

Tip 2. Het soort jas

Wil je er trendy bijlopen? Check dan de laatste mode voor jassen. De gewatteerde jas is helemaal in dit jaar. Met een gewatteerd exemplaar, bijvoorbeeld een Parajumpers jas, ben je helemaal on-trend. Ook lange parka’s en korte bomberjacks zijn dit jaar in. Genoeg keuze dus!

Tip 3. Welk materiaal wil je?

Het is handig om te kijken wanneer je de jas wil dragen en daar het juiste materiaal bij te kiezen. Fijn materiaal is bijvoorbeeld wol. Dit houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Met een wollen jas van Dsquared2 jas zit je dus altijd goed. Wil je de jas ook graag op de fiets dragen en trotseer je vaak een bui? Dan is polyamide waarschijnlijk een betere keus: dit materiaal is namelijk waterdicht.

Tip 4. Check of de mouwen lang genoeg zijn

Het is heel vervelend als de mouwen te kort zijn. Dit zit niet lekker, vooral als je je armen moet uitstrekken op de fiets of voor andere outdoor activiteiten. Check daarom of de mouwen lang genoeg zijn. Dit doe je door je armen naar voren uit te strekken.

Tip 5. Draag een dikke trui tijdens het passen

Wil je je nieuwe jas in alle weersomstandigheden kunnen dragen? Doe dan een dikke trui aan tijdens het passen. Zo weet je zeker dat je er ook dikkere kleding onder kan dragen.

Tip 6. Let op de sluiting

Een leuke jas op het oog? Check dan ook even de sluiting. Een variant met knopen laat bijvoorbeeld meer wind door dan een ritssluiting. Een rits sluit ook makkelijker en sneller. Een jas met knopen is juist vaak wat netter en beter geschikt voor formele omstandigheden. Bepaal dus voor jezelf wat je fijn vindt.

Tip 7. Welke accessoires heeft de jas

Let op de accessoires. Heeft de jas bijvoorbeeld sluitende (binnen)zakken zodat je je telefoon erin kan bewaren en een capuchon zodat je haar droog blijft? Dit zijn handige features om te hebben.

Tip 8. Is de jas duurzaam?

Vind jij het belangrijk dat jouw kleding duurzaam en eerlijk geproduceerd is? Check dan of er een duurzaam keurmerk is toegevoegd op het kaartje of in de waslabels. Bijvoorbeeld die van Fair Wear of Max Havelaar. Ook kun je online meer informatie opzoeken over het merk en de materialen die gebruikt zijn.

Tip 9. De juiste kleur

Ga je voor een neutrale of liever een meer opvallende kleur jas? Kies vooral wat je zelf leuk vindt. Als je je keuze beter wilt onderbouwen is het ook slim om naar de kleurtoon van jouw huid te kijken. Heb je een warme ondertoon? Dan staan warm bruin, taupe en olijfgroen jou goed. Heb je eerder een koele ondertoon? Fel blauw, marineblauw en grijs zijn in dat geval een goede match.

Tip 10. Kies een budget

Het is handig om een jas van goede kwaliteit aan te schaffen zodat deze lang mee gaat. Zo’n jas is meestal niet goedkoop. Bepaal daarom voor het shoppen je budget, zodat je uiteindelijk niet in de verleiding komt om te veel uit te geven.

Met deze tien handige tips lukt het je vast en zeker om een mooie nieuwe jas te vinden. Veel succes en plezier!