Tech

Dit zijn de opvallendste nieuwe features in Apple iOS 16

nieuwe features ios 16

Apple is on a role met de recent aangekondigde iPhone 14 en nieuwe Apple Watch modellen. Vorige week bracht Apple ook de nieuwste versie van het besturingssysteem uit: iOS 16. Deze update bevat onder andere de grootste update ooit van het toegangsscherm. Zo kun je vanaf nu het toegangsscherm van je iPhone veel meer personaliseren. Dit is natuurlijk niet de enige nieuwe functionaliteit. Wat biedt iOS 16 nog meer voor nieuwe features?

Wat is er veranderd aan het toegangsscherm?

Het toegangsscherm heeft een nieuw jasje gekregen. Je hebt meer mogelijkheden om het naar je eigen inzicht samen te stellen: widgets, lettertypen, afbeeldingen en animaties kun je allemaal zelf instellen. Je kunt vanaf nu ook meerdere schermen maken. Die kun je vervolgens koppelen aan een Focus modus; maak een apart scherm voor een bepaald dagdeel, voor je werk, vrije tijd, vakantie of wat je maar wil.

Meldingen op het scherm zie je vanaf deze versie van iOS vanaf de onderkant van je vergrendelscherm binnenkomen. En met de optie ‘Live Activities’ kun je vanaf nu sportwedstrijden en de voortgang van je activiteiten – bijvoorbeeld je workouts – en nog veel meer volgen vanaf je vergrendelscherm.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MugliaTech (@mugliatech)

Wat zijn de nieuwe features in iOS 16?

Naast de aanpassing van het toegangsscherm zitten er nog veel meer interessante vernieuwingen in iOS 16. We noemen de belangrijkste:

Messages

heeft leuke nieuwe features. Je kunt bijvoorbeeld berichten na verzending nog verwijderen of bewerken. Zie je een fout in je bericht of stuurde je het aan de verkeerde persoon? Gelukkig kun je ervan af nu nog snel iets aan doen. Maar let op, het moet wel binnen 15 minuten.

SharePlay

Hiermee kun je muziek en films delen en het mooie is dat dit nu werkt in Messages. Je kunt dus direct vanuit Messages je bestanden delen met je contacten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mr.Apple (@mr.apple_it)

Live Tekst

Deze feature gebruik je om teksten in video’s, maar ook van stilstaande beelden te kopiëren of te vertalen. Pauzeer een video en met de tekst die dan zichtbaar is kun je aan de slag. Zo kun je altijd te weten komen waar een tekst over gaat, ook als het in een taal is die je niet beheerst.

Daarnaast kun je nu ook andere gegevens op foto’s onderzoeken. Met Visual Look Up kon je al namen van veel planten, dieren en bekende plaatsen op foto’s achterhalen. Met iOS 16 kan dit nu ook specifiek voor vogels, insecten en standbeelden.

Apple Pay Later

Apple is natuurlijk niet voor het niets het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Ook met deze upgrade maakt Apple betalen weer wat makkelijker. Er zit een nieuwe feature in, Apple Pay Later. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hiermee later betalen. Het is gratis, want Apple rekent er geen rente of andere kosten voor. In plaats van in één keer, kun je maximaal vier gelijke betalingen doen, verspreid over zes weken.

Dit zijn natuurlijk lang niet alle nieuwtjes en wijzigingen die iOS 16 allemaal biedt. Download daarom snel de update voor jouw toestel en ga er lekker mee aan de slag. Zo haal je het maximale uit jouw iPhone, maar het is om nog een reden belangrijk: elke nieuwe iOS-upgrade bevat ook altijd de nieuwste beveiligingsverbeteringen. Als je niet de nieuwste versie van het iOS gebruikt, beschik je ook niet over de laatste beveiligingsupdates.

Dit zijn de opvallendste nieuwe features in Apple iOS 16

Hoe kom ik aan iOS 16?

Koop je een iPhone uit de nieuwste 14-serie, dan staat iOS 16 er al op. Heb je een eerdere iPhone, dan moet je een update uitvoeren. Ga naar de instellingen van je iPhone en dan zie je daar als het goed is staan, dat er een nieuwe upgrade beschikbaar is. Via die update installeer je automatisch de nieuwe iOS versie. iOS 16 is geschikt voor modellen vanaf de iPhone 8. Heb je een IPhone 7 of ouder, dan kun je helaas niet upgraden naar iOS 16.