Tech

Netflix gaat strijd aan met Viaplay: biedt op uitzendrechten Formule 1

Netflix gaat strijd aan met Viaplay biedt op uitzendrechten Formule 1
Foto: Red Bull Content Pool

Zoals de meeste van ons wel doorhebben: Formule 1 kijken is populairder dan ooit. Het populaire streaming platform Netflix heeft dit door. Netflix wil nu dan ook hun Formule 1-aanbod uitbreiden. Momenteel zijn de uitzendrechten in handen van het Zweedse Viaplay en ESPN. De Amerikaanse streamingdienst probeert nu alles eraan te doen om F1 uit te kunnen zenden.

Formule 1 via Netflix

De echte Formule 1 liefhebbers hebben een abonnement voor ViaPlay maar veel mensen willen Formule 1 liever ergens anders streamen. Volgens Business Insider doet Netflix een bod om de uitzendrechten van de F1 te bemachtigen. En veel mensen zijn daar ontzettend blij mee.

Netflix heeft het zwaar gehad. De reden? Netflix verloor in het afgelopen kwartaal zo’n 200.000 abonnees! Volgens de streamingdienst komt dat onder andere door alle gedeelde Netflix-accounts. Het bedrijf ging van 222 miljoen betaalde abonnees naar 100 miljoen abonnees.Netflix biedt op uitzendrechten F1Nu wil Netflix inspelen op het succes van Formule 1. Netflix is ontzettend blij met de documentaire serie Formula 1: Drive to Survive. De documentaire zorgde voor een enorme boost in kijkcijfers. Ook leverde de documentaire nieuwe abonnees op. Het zou een slimme stap zijn van Netflix om gebruik te maken van het succes dat Formule 1 met zich meebrengt. Formule 1 is razend populair en het lijkt erop dat iedereen daar gebruik van wil maken.

ESPN, dochterbedrijf van Disney

Volgens Business Insider willen Amerikaanse omroepen ESPN en NBCUniversal ook Formule 1 streamen. ESPN, dochterbedrijf van Disney beschikt al sinds 2017 over de rechten om Formule 1 uit te zenden in Amerika. Vijf jaar eerder waren de rechten van NBCUniversal.

ESPNS’s contract eindigt eind 2022. Een nieuwe deal voor de uitzendrechten kan 100 miljoen dollar kosten. ESPN-topman John Suchenski zei tegen Business Insider: ‘’We zijn intensief bezig om een nieuw contract te realiseren. Wij denken dat wij over de beste presentatie en distributiekanalen beschikken in de industrie. Onze samenwerking is voordelig voor beide partijen.’’

Wat is het gevolg voor Viaplay-kijkers in Nederland?

Volgens Business Insider gaat Netflix in 2023 voor de uitzendrechten in Amerika. De strijd gaat dan niet tussen Netflix en ViaPlay maar tussen Netflix, NBCUniversal en ESPN.

Voor Nederland en andere Europese landen loopt het contract voor ViaPlay tot 2024. Op z’n vroegst kun je dus pas over een paar jaar Formule 1 kijken via Netflix. En dat geldt alleen als Netflix de strijd wint tussen de verschillende platform diensten. Wij hopen stiekem dat het allemaal sneller gebeurd.