Netflix

Netflix komt met vernietigende docu over FIFA en WK in Qatar

netflix

Het is algemeen bekend dat het in de top van de FIFA niet fris ruikt, en dan hebben we het niet over de voetbalschoenen van spelers, maar over de gepoetste schoenen van voormalig voorzitter Sepp Blatter en zijn sidekick Michel Platini. Het feit dat het WK voetbal in Qatar wordt gehouden heeft wat voeten in de aarde, of in het zand. Netflix maakte vlak voor de aftrap een vernietigende documentaire over de corruptie binnen de FIFA.

WK voetbal in Qatar 2022

Schending van mensenrechten, slavernij, racisme, en corruptie. Dat zijn een beetje de kernwoorden die globaal heersen als men het heeft over de toekenning van het WK voetbal aan Qatar. De oliestaat heeft het WK gekocht van toenmalig voorzitter Sepp Blatter, zo is de publieke opinie. Hij zou voor deze toewijzing miljoenen aan steekpenningen hebben ontvangen van rijke oliesjeiks. Iets wat hij overigens zelf glashard ontkent.

Zijn schandknaap, Michel Platini stak eerder twee miljoen Zwitserse frank in zijn diepe zakken. De twee FIFA-topmannen werden eerder in staat van beschuldiging gesteld, maar werden ondanks al het bewijs vrijgesproken van corruptie. We vragen ons af of ze in hetzelfde restaurant als de betreffende rechter lunchen, maar dat terzijde. Feit is dat de toekenning aan Qatar uiterst merkwaardig genoemd mag worden.

Netflix komt met vernietigende documentaire over FIFA en Qatar

Corruptie is een werkwoord geworden binnen de top van FIFA, zo maken we op uit de YouTube-filmpjes van John Oliver. Het bewijs van vriendjespolitiek is overweldigend, maar ze komen er blijkbaar mee weg. Streamingdienst Netflix is het daar echter niet mee eens, en komt vlak voor de aftrap van het WK voetbal in Qatar met een documentaire die veel mensen zal doen fronsen. Behalve corruptie zijn er nog meer zaken waardoor veel tegenstanders hun hakken in het woestijnzand zetten.

Qatar staat namelijk niet echt bepaald als een vriendelijk en gastvrij land te boek. Alles wat in hun ogen enigszins afwijkt van heteroseksualiteit is vogelvrij en mag worden gestenigd. Kritiek op de overheid is verboden, net als klagen over bizarre werkomstandigheden. Naar verluid zijn er tijdens de bouw van het stadion 6,500 mensen omgekomen. Hoe dan ook; het WK in Qatar gaat er komen, ondanks het milde protest van een aantal deelnemende landen.