Food & Drinks

Deze Nederlandse whisky onder de 40 euro blijkt favoriet onder liefhebbers

frysk-hynder-nederlandse-whisky-tip
Foto: Freepik

Als je aan whisky denkt, ga je er al snel vanuit dat deze uit Schotland, Ierland, Amerika of Japan komt. Echter zijn er ook whisky’s van eigen bodem. Het merk Frysk Hynder komt, zoals de naam doet vermoeden, uit ons eigen Friesland. Deze heerlijke single malt wordt gemaakt van eigen gebrouwen bier uit gerookt mout en is een hit onder de kenners. Het mooiste aan deze fijne whisky is de prijs. Goede whisky hoeft niet namelijk niet onbetaalbaar te zijn, bewijzen deze Friezen. 

Frysk Hynder Single Malt Wine Cask

Frysk Hynder (Friesch paard) was de eerste single malt van Nederlandse bodem. Vanuit een passie en liefhebberij van Friese bierbrouwers Us Heit, Aart en Mariane van der Linde is deze lekkernij ontstaan. In 2002 werd de whisky voor het eerst gestookt en gelagerd en vanaf 2005 zijn de eerste flessen Frysk Hynder op de markt beland. De Frysk Hynder Single Malt Wine Cask is nu in de aanbieding en kost nu maar 37,95.

De productie komt voor vanuit het brouwen van bier. Het resultaat is een whisky die geroemd wordt door de kenners. Op Drankdozijn lezen we enkel en alleen lovende reacties. De whisky scoort daar namelijk 5 uit 5 sterren. Een van de kenmerkende reacties: “Zachte zoete whiskey. Zelfs de niet whiskey drinkers vragen regelmatig een glaasje wegens het extreem zachte karakter van deze Nederlandse topper.”

frysk-hynder-whisky-nederland
Foto: Frysk Hynder

Andere whisky”s van Frysk Hynder

Het Friese paard heeft ook nog andere lekkernijen in het assortiment. Denk aan de bijzondere Frysk Hynder Cask Strenght Port Cask van 70 cl. Dit is ook een single malt, minimaal 5 jaar in gebruikte vaten gerijpt zoals rode wijnvaten, sherryvaten, port of cognac vaten. Deze whisky bevat ongeveer 55% alcohol als deze uit het vat komt. Omdat de meeste whisky’s op 40% alcohol worden verkocht, wordt de whisky aangelengd tot dit percentage. Deze variant wordt echter op vat sterkte in de fles gedaan en bevat daardoor meer alcohol.

Daarnaast tippen we de Frysk Hynder Cask Strenght Cognac. Deze is, zoals de naam al doet vermoeden, uitsluitend gerijpt op ex-cognacvaten. Een volle whisky die proeft naar een samenspel tussen fruit en kruiden, aangevuld door eiken. Stuk voor stuk whisky’s om een keer te proeven en en daarmee direct een oer-Hollands bedrijf te supporten.