Health

Zo fit moet je zijn om bij de Nederlandse politie te mogen

Nederlandse Politie fitheid

Je zou het niet zeggen als je sommige agenten op straat ziet lopen, maar de Nederlandse politie heeft wel degelijk een sporttest. Je moet deze test doorlopen om bij de politie te mogen werken, maar wat houdt zo’n test eigenlijk in? Is deze sporttest net zo zwaar als die van het Korps Mariniers? Wij rennen even een stukje mee.

De sporttest van de Nederlandse politie

Voordat je kan beginnen aan het selectieproces van de politie zul je eerst een sporttest af moeten leggen. Je dient namelijk zowel lichamelijk als geestelijk in uitstekende conditie te zijn. De sporttest is voor iedereen gelijk, elke cursist zal dus hetzelfde parcours af moeten leggen. Deze is niet zo zwaar als het trainingsschema van Kamp van Koningsbrugge, maar is ook niet te onderschatten.

De sporttest van de Nederlandse politie omvat verschillende elementen. Zo wordt er gelet op je uithoudingsvermogen. Achter boeven aanrennen kost namelijk meer moeite dan het halen van de trein. Er wordt ook gelet op kracht, want een goede agent is fysiek sterk genoeg om tijdens een arrestatie zijn of haar mannetje te staan. Ook vaardigheid en explosiviteit staan op het lijstje. Je hebt als aanstormend agent een ijzersterke workout te oefenen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Politie (@politie)

Verschil in geslacht en leeftijd

Als je een indruk wilt krijgen over de sporttest, en hoe deze in zijn werk gaat, dan kun je op de website van de politie een kijkje nemen. Het is dus verstandig om aan je conditie te werken voordat je gaat solliciteren bij de sterke arm der wet. Begin maar vast met hardlopen, want als je de sporttest niet haalt dan maak je niet eens een kans op een carrière bij de politie.

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen leeftijd en geslacht tijdens de test. Het parcours dient binnen een bepaalde tijd uitgevoerd te worden, wat logisch is, want je achtervolgt een verdachte ook niet op je dooie
akkertje. We hebben hieronder de normtijden geplaatst die worden gehanteerd tijdens het afnemen van de sporttest. Dus droom je van een baan bij de politie? Dan is het raadzaam om snel fit te worden.