
Hoe de Nederlandse overheid 1 miljard euro per dag kreeg van burgers
Belastingen en premies zijn de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Nederlandse overheid. Vorig jaar werd er maar liefst 365,5 miljard euro opgehaald, wat neerkomt op meer dan 1 miljard euro per dag. Maar waar komen deze inkomsten vandaan en hoe worden ze besteed? In deze tekst duiken we dieper in op de belastingopbrengsten van de overheid.
Belastingen en accijns
Btw, inkomstenbelasting en loonbelasting zijn de bekendste vormen van belasting. Maar er zijn meer belastingen waar Nederlanders mee te maken hebben. Zo betaal je bijvoorbeeld accijns op tabak of brandstof, en energiebelasting op gas en elektriciteit. Het zal je niet verbazen dat deze belastingen flink kunnen oplopen, vooral als je veel rijdt of rookt.
Vorig jaar stroomde er bijna 800 miljoen euro minder aan accijns binnen bij de overheid dan het jaar ervoor. Dit komt voornamelijk door de accijnsverlaging op brandstof per 1 april. Ook de lagere verkoop van tabak zorgde voor minder inkomsten uit accijns. Daarentegen steeg de opbrengst uit btw, inkomstenbelasting en loonbelasting juist. Dit heeft vooral te maken met de groei van de economie.
Bij de overheid kwam vorig jaar 365,5 miljard euro aan belastingen en premies binnen. Dat komt neer op iets meer dan 1 miljard euro per dag. Het gaat om #btw, #inkomstenbelasting en #loonbelasting, maar ook #accijns en #
energiebelasting.https://t.co/GzPi7xFWRJ— De Vries c.s. Tax advisors – Fiscalisten (@vries_tax) April 5, 2023
Daling van energiebelasting
Naast accijns was er nog een andere belasting die flink daalde vorig jaar: de energiebelasting. Door de hoge energieprijzen besloot het kabinet tijdelijk de energiebelasting te verlagen, van 3,9 miljard euro in 2021 naar minder dan 0,5 miljard euro vorig jaar. Hierdoor hebben Nederlanders iets meer geld overgehouden aan hun energierekening. Al met al blijven belastingen en premies een belangrijke inkomstenbron voor de overheid.
Deze opbrengsten van belastingen en premies verdwijnen natuurlijk niet zomaar in een bodemloze put. De overheid gebruikt deze inkomsten voor verschillende doeleinden. Zo gaat er een groot deel van de belastingopbrengsten naar de zorg en het onderwijs. Ook wordt er geïnvesteerd in infrastructuur, zoals wegen en openbaar vervoer, en in veiligheid en justitie. Daarnaast worden belastinginkomsten ook gebruikt om de nationale schuld af te lossen.