NEAR Protocol: is deze uitdager van Ethereum een goede investering?
-
Dirk van Haaster
- •
- Crypto
- •
- •

Ethereum is samen met BNB Chain het meest gebruikte smart contract platform in het hele blockchain ecosysteem. Echter is het Ethereum netwerk niet perfect, zo zijn er bijvoorbeeld schaalbaarheidsproblemen op de Ethereum blockchain. NEAR Protocol probeert Ethereum uit te dagen door hier een oplossing voor te bieden. Maar wat is NEAR Protocol, en is het investeren in deze crypto munt verstandig?
Schaalbaarheidsproblemen van Ethereum
Ethereum heeft te maken met een aantal schaalbaarheidsproblemen sinds dat crypto steeds populairder is geworden. Tijdens de top van de bullrun kon Ethereum maar 15 transacties per seconde verwerken. Hierdoor raakte de blockchain overvol, wat resulteerde in extreem hoge kosten van rond de $100 dollar per transactie.
Inmiddels is Ethereum van een Proof-of-Work naar een Proof-of-Stake mechanisme gegaan. Ethereum 2.0 kan nu maar liefst tot 100.000 transacties per seconde verwerken, waardoor de kosten per transactie ook erg omlaag zijn gegaan. Toch zijn er projecten die met bepaalde technologieën Ethereum willen uitdagen.
Ethereum is getting ready to head into hyperdrive.
The ultimate goal is 100,000 TPS across many different rollups.@WestieCapital explores the two major items in Ethereum’s roadmap for reaching the next big jumps in scalability: EIP-4844 and Danksharding 🧵 pic.twitter.com/H95AmZx4BS
— Blockworks Research (@blockworksres) February 14, 2023
Concurrenten van Ethereum
Hoewel de grootste schaalbaarheidsproblemen inmiddels zijn opgelost voor Ethereum, hebben deze problemen in het verleden wel de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van andere smart contract blockchains. Deze blockchains hebben allemaal hetzelfde doel: de blockchain van Ethereum nabootsen op een schaalbare manier.
NEAR-protocol is een van de projecten die deze missie aan het omzetten is in werkelijkheid. Maar wat maakt dit project zo speciaal, en is het een uitdager van Ethereum op de lange termijn?
How many times have you used these chains during this past week? 👀#BNBChain experienced the highest number of daily active users, leaving the other top candidates quite a distance 💪#Ethereum #Polygon #Solana #NEAR #Optimism #Arbitrum #Fantom #Avalanche #StarkNet pic.twitter.com/wL6XMg7KwI
— CoinMarketCap (@CoinMarketCap) February 14, 2023
Wat maakt NEAR Protocol speciaal?
NEAR Protocol is een open-source blockchain protocol dat is ontworpen om snelle, schaalbare en veilige gedecentraliseerde applicaties, ook wel dApps genoemd, mogelijk te maken. Het protocol maakt al sinds het begin gebruik van een Proof-of-Stake, waarbij gebruikers tokens inzetten om transacties te valideren en nieuwe blokken te produceren op de blockchain. Deze techniek heeft een aantal voordelen, waardoor grote concurrent Ethereum dus inmiddels ook is overgegaan op deze technologie.
NEAR Protocol is ontworpen om duizenden transacties per seconde te kunnen verwerken, waardoor het geschikt is voor het hosten van grote dApps en het ondersteunen van een groot aantal gebruikers op hetzelfde moment. In tegenstelling tot sommige andere blockchain-protocollen, maakt NEAR Protocol gebruik van een efficiënt transactie- en validatiemechanisme dat een lager gasverbruik mogelijk maakt voor elke transactie.
Despite everything, #NEAR continues to position itself as the number one place to build in the entire #Web3 ecosystem.
Let’s take a quick look back at what we’ve achieved so far 👇
— NEAR Protocol | Create Without Limits (@NEARProtocol) December 14, 2022
De toekomst van NEAR Protocol
NEAR Protocol is ontworpen om flexibel te zijn en kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende dApps. Het ondersteunt verschillende programmeertalen, waardoor projecten gemakkelijk gebruik kunnen maken van het blockchain netwerk van NEAR Protocol.
NEAR Protocol ondersteunt ook de implementatie van cross-chain functionaliteit. Hierdoor kunnen gebruikers hun tokens gemakkelijk overzetten tussen verschillende blockchains. Door deze flexibiliteit, schaalbaarheid en lage kosten is NEAR Protocol erg populair geworden de afgelopen jaren, en wordt het gezien als een van de uitdagers van Ethereum.
Ethereum ditched sharding, but $NEAR didn’t.
“Ethereum ended up being so far behind their release schedule, they decided to give up on it and [focus] on rollups.”
“NEAR gives you that path to unlimited scalability.” pic.twitter.com/L2g1xRcDoB
— Miles Deutscher (@milesdeutscher) January 18, 2023
Is NEAR Protocol een waardige uitdager van Ethereum?
Hoewel Ethereum momenteel de grootste en meest gebruikte blockchain is voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps), kampt het protocol met problemen met betrekking tot schaalbaarheid en transactiekosten. Momenteel verkeerd de cryptomarkt zich in een bearmarket, waardoor het gebruik van het Ethereum netwerk de transacties gemakkelijk kan verwerken.
Als de markt zich echter weer aantrekt, en nog meer decentrale applicaties gebruik willen maken van Ethereum, kan het zomaar zijn dat Ethereum deze reusachtige vraag niet gemakkelijk aan kan. NEAR heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van Ethereum, waaronder schaalbaarheid, lagere transactiekosten en een gemakkelijker te gebruiken ontwikkelingsplatform. Om deze redenen heeft NEAR Protocol de potentie om het Ethereum lastig te maken. Deze weg is echter nog lang.
There are a number of “Ethereum Killers” out there now including #Avalanche, #NEARProtocol, #Solana, #Algorand, and more
Luckily for you, we have put together a blog post for each, going over the good and the bad. Which are you betting on?
Let’s dive in 👇
— CertiK (@CertiK) February 15, 2023
Is NEAR Protocol een goede investering?
NEAR is een van de uitdagers van Ethereum op de lange termijn. Van al deze uitdagers is het de concurrent met de beste oplossingen voor schaalbaarheid. Met de verwachting dat de cryptomarkt weer aantrekt, verwachten we ook dat steeds meer dagelijkse dingen naar de blockchain gaan verhuizen. Om deze redenen moeten blockchains als Ethereum en NEAR deze transacties efficiënt kunnen verwerken.
Hoewel Ethereum een upgrade heeft gehad naar het Proof-of-Stake mechanisme, hebben we gezien dat het netwerk het lastig heeft in een periode met veel vraag naar transacties. Om deze reden verwachten we dat concurrenten van Ethereum in aanloop naar de volgende bullrun steeds populairder worden voor andere projecten om hun applicatie op te bouwen. Om die reden zou een investering in NEAR op de lange termijn goed kunnen uitpakken.
Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.