Vermoeide Japanse werknemers kunnen straks dutjes doen Nap Box op kantoor
Life

Vermoeide Japanse werknemers kunnen straks in ‘Nap Box’ dutjes doen op kantoor

Als we aan de Japanse cultuur denken dan denken we aan verse sushi, kleurrijke manga-cartoons en origami. Maar deze cultuur kent ook een schaduwzijde. Werkweken van 120 uur zijn er doodnormaal. Vooral kantoorpersoneel in het land heeft te maken met lange en intensieve werkdagen. Om deze reden is de zogeheten ‘Kamin Box’ of ‘Nap Box’ ontwikkeld.

De Japanse werkcultuur

De Japanse werkcultuur is er eentje uit je nachtmerries. Zes dagen per week werken is eerder regel dan uitzondering. Vaak werken mensen minimaal tien uur per dag, waarvan er acht worden uitbetaald. Als je overuren maakt dan mag je blij als je er een minimale vergoeding voor krijgt. Verhalen over Japanners die zich letterlijk dood hebben gewerkt komen meer dan eens per maand voor.

Deze lange dagen hebben vooral te maken met het feit dat het een sociale gewoonte is dat iemand die een lagere functie heeft niet eerder vertrekt dan een collega met een hogere rang. Van iemand met een leidinggevende functie wordt verwacht dat diegene hard en lang werkt, waardoor vaak de hele afdeling langer moet doorwerken. Sommige bedrijven hebben nu dus een zogeheten ‘Nap Box’, het is geen Japans Hotel, maar een hok om in te slapen.

nap box japan

Een dutje op kantoor in een ‘Nap Box’

De ‘Nap Box’ ziet eruit als een grote rookoven. Het zou dienst moeten doen als een comfortabele en tijdelijke plek waar vermoeid Japans kantoorpersoneel even een ‘powernap’ kan doen, zodat ze daarna weer fris en fruitig verder kunnen werken. Wij betwijfelen het comfortabele gedeelte, maar goed, als je omvalt van vermoeidheid dan is elke denkbare plek een prima slaapplaats. Misschien kun je er ook stiekem een glaasje Japanse Whisky in drinken.

Als je jezelf bedenkt dat er zelfs een Japanse term voor ‘dood door overwerken’ bestaat (Karoshi), is een Nap Box met een beetje positief denken een levensreddende optie voor op kantoor. Ironisch genoeg ziet de ‘Nap Box’ eruit als een ronde doodskist, maar dat mag geen naam hebben. Dus de volgende keer als jouw werkgever zit te zeiken over die rookpauze, bedenk dan dat het in Japan veel erger is.