Health

De nadelen van veel thee drinken die je nog niet wist

nadelen thee drinken gezondheid

Thee wordt in Nederland door bijzonder veel mensen gedronken. Vaak wordt er gedacht dat het drinken van thee goed is voor de gezondheid. Maar hoe gezond is het drinken van thee eigenlijk? In dit artikel nemen we een kijkje naar enkele voordelen en nadelen van thee, zodat jij betere keuze kan maken of je de volgende keer kiest voor een warm theetje of toch iets anders. 

De gezondheidsvoordelen van thee

Naast dat een kopje thee erg lekker kan zijn, kan thee helpen bij het verminderen van stress. Thee bevat namelijk L-Theanine, een aminozuur dat stress vermindert en een rustgevend effect heeft op het lichaam. Groene thee in het bijzonder wordt vaak geassocieerd met deze kalmerende eigenschappen.

Daarnaast kunnen zowel zwarte als groene thee helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen. De antioxidanten en andere stoffen in thee kunnen namelijk helpen bij het verhogen van de stofwisseling, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Hierdoor wordt je risico op diabetes type 2 dus een stuk lager!

gezondheidsvoordelen thee drinken

De nadelen van thee drinken

Thee bevat cafeïne, theine is hetzelfde. Dit is een stof er voor zorgt dat jij je meer wakker gaat voelen. Dit kan natuurlijk in je voordeel werken, als jij in de ochtend wakker wilt worden. Veel mensen drinken echter thee net voor het slapen gaan, omdat ze denken dat dit rustgevend werkt. Echter zorgt de inname van cafeïne er dus voor dat je minder goed in slaap zal kunnen komen als je het te laat op de dag drinkt.

Thee bevat fluoride, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de tanden en botten. Het binnenkrijgen van te veel fluoride is echter bijzonder slecht voor je gezondheid. In ernstige gevallen kan het leiden tot gekleurde vlekken op de tanden. In de meest extreme gevallen zorgt dit er ook voor dat je botten en tanden scheef kunnen gaan groeien.

thee drinken slecht

Conclusie: is thee gezond in jouw geval?

Het drinken van thee kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een manier om stress te verminderen. Daarnaast is het drinken van thee ook niet verstandig kort voor het slapen gaan, ondanks dat het wordt geassocieerd met een rustgevende werking. De hoeveelheid cafeïne in de thee kan er voor zorgen dat jij niet goed in slaap kan komen. Je kan er echter wel voor kiezen om cafeïne vrije thee te drinken!

Daarnaast wil je ook niet teveel fluoride binnenkrijgen, aangezien dit slecht is voor je botten en tanden. Net zoals met veel anders soort eten en drinken is het dus verstandig om geen overmatige inname te krijgen. Thee kan zeker goed voor je zijn, maar zorg er voor dat je niet doorslaat door te veel thee te drinken!

gevolgen thee drinken