Health

Zo motiveer jij jezelf om meer te gaan sporten

motivatie meer sporten

Veel mensen hebben als goede voornemen dat ze meer willen bewegen in het nieuwe jaar. Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om de motivatie op te brengen om te gaan sporten. Het is echter wel belangrijk om regelmatig te bewegen, aangezien dit allerlei positieve effecten heeft op ons lichaam en geest. Maar hoe krijg je motivatie om meer te gaan sporten?

Waarom sporten belangrijk is

Soms kan het lastig zijn om te beginnen met sporten, maar als je eenmaal klaar bent met je sessie voel je je meestal een stuk beter. Naast dat sporten zorgt voor meer dopamine in je lichaam, waardoor je je gelukkiger voelt, ben je meestal ook trots dat je jezelf door een pittige workout heen hebt gesleept.

Maar buiten dat je je gelukkiger voelt, heeft sporten nog veel meer gezondheidsvoordelen. Zo kan sporten helpen om het risico op bepaalde ziektes te verkleinen, zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Bovendien kan sporten ook nog eens helpen om stress te verminderen en de slaap te verbeteren. Maar misschien heb jij wel het doel om zo gespierd te worden als Arnold Schwarzenegger, dan kan sporten natuurlijk ook niet verkeerd zijn!

gezondheidsvoordelen sporten

Hoe je meer motivatie kan krijgen om te sporten

Er zijn verschillende manieren om meer motivatie te krijgen om te gaan sporten. Het belangrijkste is natuurlijk dat je het leuk vindt waar je mee bezig bent. Ondanks dat niet elke keer sporten even leuk zal zijn, zal je het waarschijnlijk niet volhouden als je telkens er tegen opziet om te gaan sporten. Probeer dus verschillende sporten en activiteiten uit om te zien wat bij je past en wat je leuk vindt. Als je iets doet wat je leuk vindt, zul je waarschijnlijk gemotiveerder zijn om door te gaan.

Daarnaast is het stellen van doelen extreem belangrijk. Door specifieke doelen te hebben, zoals het verliezen van bijvoorbeeld 10 kilo of het rennen van een aantal kilometer binnen een bepaalde tijd, kan het gemakkelijker zijn om gemotiveerd te blijven om te blijven sporten omdat je ergens naartoe werkt.

motivatie voor sporten

Je motivatie vasthouden

Als je eenmaal vooruitgang ziet is het veel makkelijker om de goede gewoonte van sporten voort te zetten. Wanneer je steeds hetzelfde rondje gaat hardlopen zal je merken dat het steeds makkelijker en sneller gaat, en wanneer je met gewichten aan het smijten bent in de sportschool zul je merken dat je steeds sterker en fitter wordt. Deze voortgang zal je blijven motiveren om door te gaan met sporten.

Het kan ook helpen om iemand te vinden met wie je samen gaat sporten. Als je iemand hebt waar je samen mee gaat hardlopen of samen naar de sportschool mee gaat, zal je merken dat je langer gemotiveerd blijft. Als het bijvoorbeeld slecht weer is en je hebt echt geen zin om naar de sportschool te fietsen, kan een sportmaatje jij wellicht meesleuren om toch te gaan!

motivatie sporten vasthouden