Travel

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca

mooiste-baaitjes-stranden-spaanse-costa-blanca

Hagelwitte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee, wie droomt er nou niet van. De meeste van ons denken dat je daarvoor een exotische reis naar een ander continent moet maken, maar dat is zeker niet waar. Je vindt dit soort prachtige baaitjes, de zogeheten Cala’s, ook gewoon aan de Costa Blanca in Spanje. En wij zochten de mooiste voor je uit!

De witte kust van Spanje

Het zuidoostelijke gedeelte van Spanje wordt niet voor de niets de witte kust genoemd. Langs de 244 kilometer lange kustlijn vind je namelijk de prachtigste strandjes en baaitjes. De kust is bekend van de toeristische badplaatsen zoals Alicante en Benidorm, maar wie het iets noordelijker zoekt zal aangenaam verrast worden door de vele prachtige Cala’s die Spanje rijk is.

Tijdens onze reis verbleven we in het wat minder bekende kustplaatsje Calpe, op zo’n anderhalf uur rijden van de luchthaven van Alicante. Bij onze zoektocht naar een mooi appartement – we wilden vooral geen hotel – kwamen we erachter dat Booking.com een rijk aanbod van mooie en betrouwbare appartementen heeft. Ons appartement werd beoordeeld met een stevige 9,5, dus de keuze was snel gemaakt!

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 04

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 03

Aan de Costa Blanca vind je dus talloze strandjes en baaitjes die het bezoeken meer dan waard zijn. De ruige en rotsachtige kustlijn wordt daar afgewisseld met kiezel- en zandstrandjes en een azuurblauwe zee. We hadden onze uitstapjes naar de cala’s vooraf al uitgestippeld, maar helaas gooide de Gota Fria – een subtropische storm die eens in de zoveel jaar Spanje onder water zet – roet in het eten.

Gelukkig waren er toch nog een paar zonnige dagen over om een aantal mooie cala’s te bezoeken. De mooiste hebben we voor je op een rijtje gezet. Vlieg je volgende zomer dus richting de zuidoostelijke kust van Spanje, dan is het bezoeken van onderstaande cala’s dus zeker een aanrader!

Cala del Moraig

Gelegen aan de kust van het pittoreske plaatje Benitachell vind je een van de bekendere Cala’s uit de regio. Naast een paar toeristen die van het bestaan van dit strandje afweten vind je hier vooral veel locals. En dat is een goed teken, want de Spanjaard weet dat het op dit strandje erg goed vertoeven is.

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 06

In de baai liggen grove kiezels, dus het huren van een bedje is wel een must. Ook stevige slippers of waterschoenen zijn geen overbodige luxe. Misschien niet heel fashionable, maar het maakt de tien meter lange wandeling vanaf je handdoek naar het water stukken aangenamer.

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 07

Cala Ambolo

Tevens een van de wat bekendere baaitjes uit de regio. Cala Ambolo ligt in het plaatsje Jávea – of Xàbia in het Catalaans – en is één van de favoriete strandjes uit de regio. Vooral in het weekend, als ook de locals naar het strand gaan, kan het hier echt retedruk worden.

Ons advies is dan ook om Cala Ambolo vooral doordeweeks te bezoeken. Zorg dat je redelijk bijtijds op het strand bent en je hebt de mooie plekjes voor het uitzoeken. Vergeet ook hier je schoeisel niet. En mocht je van snorkelen houden dan zit je hier helemaal goed. Langs de baaitjes gaat de natuur ongestoord zijn gang en is het prachtige onderwaterleven in volle glorie te bewonderen.

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 10

Helaas gooide de eerder genoemde Gota Fria storm roet in ons eten. De weg naar de baai loopt langs een klif, waar door de vele regenbuien en hard wind rotsblokken en stenen naar beneden waren gekomen.

De baai was voor ons dus ontoegankelijk, maar gelukkig konden we wel van onderstaand uitzicht genieten! Op een goede heldere dag is vanaf de hoge rotsen langs de kust zelf het party-eiland Ibiza te zien.

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 08

Cala en Caló

Het baaitje Cala en Caló is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de Costa Blanca. Een klif verbergt dit baaitje dit strandje dat tussen Granadella en Ambolo ligt en is niet via een weg toegankelijk. De enige manier om hier te komen is via een boot, kajak of jetski.

Je moet er dus wel wat voor over hebben om dit baaitje te bezoeken, maar degenen die de moeite nemen worden beloond met een prachtig stukje natuur. Het baaitje wordt omringd door rotspartijen en watergrotten. Een snorkel en duikbril zijn dus geen overbodige luxe.

De mooiste baaitjes en stranden vind je gewoon aan de Spaanse Costa Blanca 15