Kunstenaar Pieter Ceizer over ups & downs en exclusieve samenwerking met Skullcandy
-
Jim Glansdorp
- •
- Life
- •
- •

De Amsterdamse, maar in Parijs wonende, kunstenaar Pieter Ceizer is bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Uniqlo, Coca Cola, Heineken, Van Gogh Museum en Ralph Lauren. De kunst van Pieter Ceizer is enorm vrolijk, humoristisch en kleurrijk.
Toch heeft hij ook donkere periodes gekend op zijn weg naar succes. Wij kregen de kans om hem te spreken over zijn ups & downs als kunstenaar en de bijzondere samenwerking die hij deze maand heeft gelanceerd met Skullcandy.
Pieter Ceizer x Skullcandy ‘Mood Boost’
Om awareness te creëren rondom mental health issues zoals depressies, angsten en verslavingen heeft Skullcandy ‘Mood Boost’ in het leven geroepen. Met dit programma droppen ze elke maand muziek, kunst en limited edition producten in samenwerking met spraakmakende artiesten en kunstenaars.
Deze maand staat het ‘Carefree’ thema centraal, in samenwerking met Pieter Ceizer. Een thema dat goed past bij zijn speelse kunst. Hij maakte een exclusieve print die je ontvangt bij aankoop van de ‘Carefree’ draadloze oortjes. We vonden het de hoogste tijd voor een openhartig interview met de Amsterdamse/Parijse kunstenaar.
Unieke give-away
Kans maken op unieke items van deze samenwerking? Onderaan het artikel leggen we uit hoe je deze limited edition producten kunt winnen!
Dit bericht bekijken op Instagram
Hi Pieter, hoe gaat het met je?
Naar omstandigheden goed! Ik zit hier lekker in mijn atelier in Parijs. Dit is een beetje mijn speeltuin en hier maak ik mijn kunst.
Hoe ben je begonnen met kunst maken en kun je iets over jouw proces vertellen?
Het begon eigenlijk met skateboarden. Toen ik 11 jaar was begon ik daarmee en dat heb ik heel intensief gedaan. Van daaruit kwam ik in aanraking met mensen die graffiti spoten. Dat vond ik direct heel tof, al die kleuren en letters. Toen ik wat ouder werd ben ik dat zelf gaan doen, op straat en in de metro. Van kwaad tot erger, tot ik om de zoveel weken moest worden opgehaald van het politiebureau haha. Door toeval zag een art director mijn werk en die heeft toen gevraagd of ik een poster wilde maken voor de Kinderboekenweek. Vanuit die klus werd ik geïnspireerd en zag ik in dat je er dus echt mensen mee kunt bereiken. Ook besefte ik toen dat elk merk graphic design nodig heeft. Een enorme eye opener en vanuit dat inzicht begon mijn carrière.
Je werkt nu samen met Skullcandy voor de Mood Boost collectie. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Ik werd door Skullcandy benaderd om samen iets te maken. Tijdens de corona periode viel dit hele project op z’n plek en is de boodschap relevanter dan ooit. Er spelen steeds meer problemen en veel jeugd heeft last van mentale problemen. In mijn werk zit een positieve vibe en dit matcht enorm goed bij de Mood Boost. Samen zijn we tot de kleuren gekomen en de naam: Carefree. Ik ben dankbaar dat ze me hebben gevraagd, dat ik via social media kan helpen met awareness creëren en hiermee mijn steentje bij kan dragen. Uiteindelijk is dit allemaal pas het begin natuurlijk, er is nog zoveel te doen.
De Mood Boost gaat voornamelijk over mentale issues zoals depressies, angsten en verslavingen. Heb jij dit zelf ook meegemaakt?
Toen ik 11 was overleed mijn moeder en was het thuis soms best lastig. Ik zocht mijn uitvlucht in skaten en graffiti. Hierin kon ik mijn eigen stijl vinden en mijn creativiteit kwijt. Hierdoor had ik geen tijd om na te denken en ik denk nog steeds dat die creativiteit voor mij een uitvlucht is. Dingen maken is voor mij echt een vorm van therapie en dat helpt mij enorm. Het gevoel van dingen maken kan een enorme voldoening geven.
Hoe ziet een week eruit waarin je geen kunst maakt?
Als ik niks maak dan ben ik bezig met producties regelen bijvoorbeeld. Dus dan blijf ik eigenlijk net zo druk bezig. Ik zou dus niet echt weten hoe dat is. Ik hoef ook niet zo nodig een weekje op vakantie, heb geen flauw idee wat ik doen zou moeten doen. Ik zit gewoon goed in m’n vel maar dit komt ook omdat ik mij zo kan uiten in mijn creativiteit.
Je vond dus op jonge leeftijd jouw passie. Toch heb je ook schulden gekend op jouw weg naar succes. Hoe ben je in die situatie terecht gekomen?
Mijn carrière begon met hier en daar wat werk. Ik zette mijn eigen bedrijf op en ging naar de kunstacademie. Het ging goed en ik was best wel succesvol, alleen wist ik weinig af van zaken doen. Voor kledingproducties met mijn designs erop moest ik dingen inkopen en geld voorschieten. Er gaan in het begin best wel wat dingen mis. Items die niet verkochten, winkels die failliet gingen, nieuwe collecties die al waren in gekocht. In combinatie met mijn enthousiasme was dit het begin van een bak met schulden. Ik had wel continu inkomsten maar ik kon mijn belasting niet meer betalen. Dat was echt het punt dat ik moest beslissen of ik doorging of zou stoppen. Gelukkig ben ik uiteindelijk keihard doorgegaan.
Hoe ben je uiteindelijk uit deze situatie gekomen?
Ik geloofde alsnog in mezelf en verhuisde voor mijn werk naar Parijs. Ik voelde echt de druk dat ik nu moest gaan knallen. Ik deed nieuwe projecten en ontmoette nieuwe mensen. Ik ben harder dan ooit gaan werken en toen kwam mijn carrière echt van de grond. Van het ene succes kwam het andere succes en ik deed campagnes voor grote merken zoals Tommy Hilfiger, Coca Cola en Ralph Lauren. Toen heb ik gelukkig al die schulden af kunnen lossen.
Hebben de donkere periodes in jouw leven invloed gehad op jouw werk en kunst?
Ik maak vrij toegankelijke kunst, maar er zit ook een stukje gelaagdheid in wat mensen wellicht niet meteen zien. De easy vibes van mijn kunst zijn eigenlijk een tegenreactie op wat er speelt in de wereld, ik vind het fijn om feelgood vibes te brengen. Daarmee laat ik ook zien hoe leeg de wereld soms is, onderbewust is het ook een antireactie op hoe de wereld is.
Inmiddels ben je enorm succesvol en hebt collecties gemaakt voor o.a. Ralph Lauren, Coca Cola, Uniqlo en Heineken. Op welke samenwerking ben je het meest trots en waarom?
De no worries collectie die ik maakte voor Uniqlo. Zowel de kwaliteit, de boodschap als de grootte van deze campagne. De collectie was echt wereldwijd te koop, van California tot de Filippijnen. Dat was wel heel mooi mee te maken.
Welke tip wil jij jongeren meegeven om makkelijker met tegenslagen om te gaan?
Succes en populariteit is echt iets anders dan succesvol zijn. Daarnaast zie je niet de tegenslagen van ‘succesvolle’ mensen. Uiteindelijk gaat het allemaal om volhouden, dingen meemaken, ervaring opdoen en soms lesgeld betalen. Mensen onderschatten soms hoe lang het kan duren voordat je succes hebt. Als je visualiseert wat je wilt bereiken dan gaat dat vaak ook gewoon lukken!
Limited edition give-away
De ‘Skullcandy x Pieter Ceizer’ items waren binnen no time uitverkocht. Maar niet getreurd, wij mogen twee limited edition packs weggeven aan onze volgers. Kans maken op deze give-away, bestaande uit de Carefree Indy™ Evo Wireless Earbuds en de exclusieve print “Keep It Mellow” van Pieter Ceizer? Like dan de Instagram post hieronder en tag degene die, samen met jou, een setje hoort te verdienen. Op 7 april maken we de winnaars bekend.
Dit bericht bekijken op Instagram
Check Studio Ceizer om meer werk van Pieter wilt zien!