Crypto

Money Monday week 9: Onzekerheid aandelenmarkt & Bitcoin rally stopt

money monday week 9 2023 onzekerheid aandelenmarkt bitcoin

In Money Monday van week 9 kijken we eerst naar het rapport van de Bank of America dat waarschuwt voor een komende recessie in de tweede helft van 2023. Verder kijken we onder andere naar hoe Meta een nieuwe betaalde functie gaat introduceren op zowel Facebook als Instagram. Ook bekijken we hoe Zuid-Korea $8 miljoen aan gestolen crypto wist te krijgen. 

Bank of America waarschuwt voor Amerikaanse recessie

Volgens Bloomberg zeggen strategen van Bank of America dat de aandelenmarkt een enorme klap zal krijgen in de andere helft van 2023. Experts denken dat dit gaat gebeuren door een “uitgestelde recessie” in de VS. Bank of America heeft over het algemeen goede voorspellingen over de economische situatie.

Zodra de Amerikaanse markten worden geraakt, kunnen ook andere internationale investeringsmarkten volgen. De strategen zeggen daarentegen wel dat de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk groei zal kennen, maar verwachten dat dit voor korte duur zal zijn.

Grootste vertraging in autobetalingen sinds 2009

Vorige week onthulde een ander rapport dat door de verslechterende marktomstandigheden van de economie autobezitters worstelen om hun afbetalingen te betalen. Het rapport onthult dat deze aantallen die cijfers van 2009 hebben overtroffen. Dit laat nogmaals zien dat mensen het moeilijk hebben door de huidige marktomstandigheden.

Dat mensen hun schulden niet kunnen afbetalen is een slecht tegen voor de economie, aangezien dit laat zien dat hun uitgaven waarschijnlijk omlaag gaan, waardoor de economische groei afneemt. Volgens het rapport is de hoge rente een van de belangrijkste redenen dat leners hun leningen niet kunnen terugbetalen.

Belangrijke inkomsten voor de detailhandel

Aan het begin van deze week zullen twee belangrijke winstrapporten van Target en rivaal Walmart worden onthuld, waardoor beleggers een beter inzicht krijgen in de Amerikaanse bestedingsgewoonten tijdens de aanhoudende crisis. Op woensdag worden de gegevens over de bouwuitgaven bekendgemaakt, die inzicht zullen geven in de uitgaven voor bouwactiviteiten.

Dit rapport zal beleggers helpen trends en patronen in de bouwactiviteit te zien, zoals veranderingen in bouwmaterialen en de verdeling van nieuwe projecten. Normaal gesproken investeert de overheid in een economische crisis in de bouw om zo nieuw geld de economie in te pompen. Als deze uitgaven hoog uitvallen, is dit een goed teken voor een mogelijk economisch herstel.

Meta komt met betaalde verificatie

Om de inkomsten te verhogen, heeft Meta aangekondigd betaalde verificatie te zullen invoeren voor zowel Instagram als Facebook. Mark Zuckerberg, de CEO van Meta zei dat dit naast inkomsten ook zal helpen om de authenticiteit te vergroten en nepnieuws te bestrijden, iets waarvan Facebook de laatste tijd herhaaldelijk van wordt beschuldigd.

De S&P 500 had de slechtste week van 2023, met een daling van 2,7%. Bovendien daalde de AEX met 2,2%, de DOW met 2,7% en de Nasdaq met 3,3%, wat veel beleggers zorgen baart. Deze harde daling suggereert dat we een tijdelijke top hebben bereikt van het veelbelovende begin van het jaar.

Zuid-Koreaanse politie arresteert crypto boeven

Waar Noord-Korea zelf mensen oplicht met crypto, heeft de politie van de zuiderburen met succes 30 oplichters in de cryptowereld gearresteerd. Volgens ambtenaren was deze bende succesvol in het duperen van bijna 160 slachtoffers na het manipuleren van de prijs van een token te manipuleren. Tot slot waarschuwde de Financial Crimes Investigation Unit van Zuid-Korea toekomstige oplichters voor juridische gevolgen als ze mensen oplichten.

Zoals we eerder hadden voorspeld, heeft de onzekerheid op de aandelenmarkt ervoor gezorgd dat Bitcoin $25.000 niet wist vast te houden. De cryptomarkt houdt doorgaans niet van onzekerheid. Zoals voorspeld verwachten we niet dat Bitcoin door dit belangrijke niveau van weerstand zal breken voordat er een aanzienlijk signaal is van verbetering van de economische situatie.