Geld & Carrière

Money Monday week 8: Bitcoin ziet het licht & inflatie in de VS

money monday week 8 2023 bitcoin inflatie VS biden

In Money Monday van week 8 kijken we eerst naar de mededeling van president Joe Biden over de Amerikaanse economie, waarin hij zegt dat de inflatie eindelijk afkoelt. Vervolgens kijken we naar de onlangs gepubliceerde gegevens waaruit blijkt dat de schulden van Amerikaanse huishoudens een recordhoogte heeft bereikt. Verder kijken we onder andere naar de stijging van Bitcoin van de afgelopen week en wat wij verwachten van de prijs.

VS boeken vooruitgang omtrent inflatie

Vorige week deed president Joe Biden een welkome mededeling door te zeggen dat het huidige CPI-rapport erop wijst dat de VS vooruitgang boekt op het gebied van de inflatie. De CPI steeg in januari namelijk met 0,5%, maar het jaarcijfer daalde met 6,4%. Bovendien kan de economische vooruitgang van de VS ook worden afgelezen aan het werkloosheidscijfer van het land, want ondanks alles blijft de banengroei van het land veerkrachtig.

In de persverklaring voegde Biden er verder aan toe: aangezien de voedsel- en gasprijzen dalen ten opzichte van vorig jaar en de lonen van Amerikaanse werknemers stijgen, wijst dit erop dat het de goede kant op gaat.

Schuld van Amerikaanse huishoudens bereikt recordhoogte

Volgens vorige week gepubliceerde gegevens heeft de totale schuld van Amerikaanse huishoudens een recordhoogte van 16,9 biljoen dollar bereikt, waarbij deskundigen waarschuwen dat het huidige bestedingspatroon niet “houdbaar” is. De recordschuld die in het 4e kwartaal van 2022 werd geregistreerd, steeg met 2,4% ten opzichte van het vorige kwartaal en is 1,3 biljoen dollar hoger dan vorig jaar.

Bovendien benadrukt het rapport dat deze explosie plaatsvindt hand in hand gaat met voortdurende toename van de leningen van de federale overheid, aangezien de Amerikaanse overheidsschuld momenteel 31,5 biljoen dollar bedraagt. Vanwege deze schrikbare cijfers denken deskundigen dat renteverhogingen in de komende maanden te verwachten zijn.

Markten vieren maandag President’s day

Op maandag blijven de Amerikaanse markten gesloten voor ‘de dag van de president‘ en de verjaardag van George Washington. Normaal is de koers van Amerikaanse markt doorslaggevend voor andere markten, zoals crypto. Omdat de Amerikaanse markt echter gesloten is, is een rustig begin van de week in andere investeringsmarkten te verwachten.

Vrijdag zullen de gegevens over de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) worden bekendgemaakt, die door de Feds nauwlettend in de gaten worden gehouden. PCE, dat verwijst naar de totale uitgaven van individuen en huishoudens, helpt te begrijpen hoeveel mensen uitgeven aan hun persoonlijke levensbehoeften zoals kleding, voedsel, huisvesting, recreatie en vervoer. Daarom is de PCE ook een goede maatstaf voor de algemene gezondheid van een economie.

Het wordt eenzaam op Silicon Valley

Volgens gegevens van MarketWatch die vorige week werden gepubliceerd, hebben ongeveer 90.000 mensen Silicon Valley verlaten sinds het begin van de COVID-19 pandemie. Het aantal mensen dat moest vertrekken was het hoogst in 2022 als gevolg van massale ontslagen in de tech sector. Door deze uittocht is de bevolking van Silicon Valley gedaald tot de aantallen van 2013.

Aan de andere kant daalden meerdere Amerikaanse aandelen op donderdag na gemengde signalen over de inflatie. De inflatie kwam tot het laagste tempo sinds oktober 2021, maar de Producentenprijsindex steeg met 0,7%, de grootste stijging sinds juni 2022. Door deze onzekerheid in de data vreest de markt dat de Federal Reserve de rente verhoogt, althans op korte termijn.

SEC klaagt Do Kwon formeel aan voor oplichting

Vorige week heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Do Kwon, de oprichter en CEO van Terraform Labs formeel aangeklaagd voor het oplichten van crypto beleggers. Volgens de SEC hebben het bedrijf en zijn oprichter een verkeerd beeld geschetst over de stabiliteit van Terra USD, dat een 1:1 verhouding met de Amerikaanse dollar zou moeten hebben. Daarnaast verkocht hij ook een niet-geregistreerde reeks van crypto munten aan Amerikaanse consumenten.

Aan de andere kant raakte Bitcoin vorige week eindelijk $25.000, waarmee het hoogste prijs van 2023 werd bereikt en beleggers weer een positieve week kregen. Op $25.000 ligt een belangrijk punt van weerstand van Bitcoin. Toen Bitcoin op $20.000 zat, voorspelde we dat Bitcoin op korte termijn 25k zou kunnen aantikken als maximale prijs, waarna we een daling op korte termijn verwachten door aanhoudende economische problemen.