Geld & Carrière

Money Monday week 7: aandeel Google daalt flink & cryptobedrijven in problemen

money monday week 7 2023 aandeel google ai cryptobedrijven

In Money Monday van deze week kijken we naar het winstrapport van Amazon over het vierde kwartaal, waaruit blijkt dat de e-commerce gigant zijn grootste jaarlijkse verlies ooit heeft geleden. Daarna kijken we naar de economische kalender van volgende week, waarin de CPI-winst de meest verwachte gegevens zijn waar deskundigen naar kijken. Tot slot bekijken we hoe Google’s AI-glitch zijn aandelen in slechts 3 dagen tijd miljarden deed dalen en hoe de SEC recentelijk hard optreedt.

Amerikaanse grootverdieners in de problemen

Volgens een onderzoek hebben zelfs Amerikanen die meer dan een ton verdienen het lastig door de stijgende inflatie en belastingen. Het onderzoek werd uitgevoerd door LendingClub en Pymnts en had 3.989 deelnemers. Van de steekproef zei 51% van de respondenten dat het zelfs met een salaris van meer dan $100.000 moeilijk wordt om de financiële zaken rond te krijgen.

In 2021 waren de cijfers heel anders: 42% van de consumenten zei dat ze van salaris naar salaris leven. Dat betekent dat mensen het moeilijk hebben om hun rekeningen en andere maandelijkse uitgaven te betalen. Experts zeggen dat de inflatie iedereen begint te raken, en nu dus ook de rijkere mensen. Dit is een slecht teken, aangezien de rijke mensen de economie voor het grootste gedeelte draaiende houden. Als zij zuiniger moeten gaan leven, is dit uiteraard slecht voor de gehele economie.

Amazon heeft grootste jaarlijkse verlies ooit

Vorige week publiceerde Amazon zijn grootste jaarlijkse verlies ooit sinds het in 1997 naar de beurs ging. Het bedrijf verloor 22,7 miljard dollar op een omzet van 514 miljard dollar. De verliezen werden gemeld in de kwartaalresultaten van het vierde kwartaal van het bedrijf, waaruit verder bleek dat Amazon zijn cloud divisies het meest te lijden hadden. De slechte prestaties van Amazons clouddivisie zijn te wijten aan de aanhoudende Tech crisis.

Omdat de verliezen te wijten zijn aan veranderingen in de uitgavenpatronen van consumenten, die niet snel lijken te veranderen, heeft Amazon aangekondigd dat het zijn budget voor films voor Amazon Prime zal verlagen tot 1 miljard dollar. Het aandeel van het bedrijf heeft ook al zijn winsten tijdens de pandemie verloren, aangezien het aandeel sinds het begin van 2022 massaal is gedaald.

Belangrijke inflatiecijfers

Deskundigen hebben hun ogen deze week gericht op de consumentenprijsindex (CPI) van januari, die dinsdag door het Bureau of Labor Statistics wordt bekendgemaakt. Aangezien de CPI inzicht geeft in de prijsverandering van goederen en diensten dat door huishoudens wordt geconsumeerd, zullen de gegevens een belangrijk inzicht geven in de ontwikkeling van de inflatie.

Op donderdag wordt het Initial Jobless Claims report gepubliceerd, waarmee deskundigen een beter inzicht krijgen in de huidige gezondheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vrijdag wordt de Import Price Index (IPI) bekendgemaakt, waarmee de gemiddelde veranderingen in de prijs van in een land ingevoerde goederen en diensten kunnen worden gemeten. Deze gegevens zijn belangrijke indicatoren voor de economische situatie op de korte termijn.

Google verliest bijna 110 miljard dollar in 3 dagen

Vorige week daalden de aandelen van Alphabet met 9% nadat de AI-bot van Google onjuiste informatie had gedeeld in een promotievideo. De verkeerde informatie deed bij beleggers de vrees ontstaan dat Google waarschijnlijk de AI-oorlog aan het verliezen is met zijn concurrent Microsoft, die binnenkort Chat GPT overneemt in zijn Binge-zoekmachine. Veel mensen zijn hierdoor pessimistisch over de toekomst van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Anderzijds keerde de onzekerheid en volatiliteit terug op de markten, want de S&P 500 daalde met meer dan 1,0%. Er vielen ook weer ontslagen nadat Yahoo aankondigde 20% van zijn personeel te ontslaan, waarvan de meerderheid tot het advertentie team behoort. Als gevolg van de toenemende economische onzekerheid onthulde LinkedIn ten slotte dat 40% van de Amerikaanse werknemers “nerveus” is over een mogelijk ontslag in de komende maanden.

SEC-chef waarschuwt cryptobedrijven over regelgeving

Vorige week waarschuwde Gary Gensler, SEC-chef, opnieuw cryptobedrijven voor het aanbieden van “niet gereguleerde” diensten. Deze waarschuwing kwam na een dag waarop Kraken aankondigde zijn crypto staking programma volledig te sluiten nadat het zijn zaak met de SEC had opgelost voor een boete van $30 miljoen.

Bitcoin raakte vorige week opnieuw niet het niveau van $24k zoals velen hoopten, maar daalde het naar het niveau van $21k. Deze daling lijkt het gevolg te zijn van de aanhoudende situatie rondom Kraken en de SEC. Er zijn veel verschillende interpretaties van de regelgeving rondom crypto, waardoor mensen bang zijn dat meerdere grote partijen binnen de sector de komende maanden in de problemen kunnen komen met belangrijke autoriteiten.