Geld & Carrière

Money Monday week 6: AI-aandelen omhoog door ChatGPT & Adani Group problemen

money monday week 6 2023 ai aandelen chatgpt adani group

In Money Monday van week 6 kijken we eerst naar de gegevens die aantonen dat de creditcardschuld in de VS een historisch hoogtepunt heeft bereikt en hoe dit de gemiddelde consument beïnvloedt. Vervolgens kijken we naar de val van Adani Enterprises, nadat uit een rapport bleek dat een van India’s grootste bedrijven betrokken was bij aandelen manipulatie. Tot slot kijken we naar de stijging van AI-aandelen dankzij ChatGPT en Binance’s laatste gevecht met WazirX. 

Amerikaanse creditcardschuld bereikt recordbedrag

Volgens een CNBC-rapport dat vorige week werd gepubliceerd, heeft de totale creditcardschuld in de Verenigde Staten $930,6 miljard bereikt, een stijging van 18,5% in slechts één jaar tijd. Hierdoor zullen de jaarlijkse rentepercentages van creditcards, die nu al gemiddeld 20% bedragen, naar verwachting verder stijgen.

Volgens het rapport is het gemiddelde saldo gestegen tot 5.805 dollar en als gebruikers 20% betalen, kunnen ze er 17 jaar over doen, met een gemiddelde rente van 8.213 dollar. Dit zal een enorme impact hebben op de consumentenuitgaven, want door de inflatie en de stijgende kosten van goederen leunen gebruikers op krediet om eerste levensbehoeften te kunnen veroorloven.

Adani Group in de problemen

Hindenburg Research, een Amerikaanse short seller beschuldigde Adani Group van “grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis”. De hel brak onmiddellijk los voor de grootste industriële speler in India. Hoewel Gautam Adani, oprichter en CEO van Adani Group, deze beschuldigingen ontkende, was het niet genoeg om de gevolgen te stoppen. Volgens een rapport van Hindenburg Research heeft Gautam Adani al meer dan decennia lang fraude gepleegd, vooral door aandelen te manipuleren.

Tot nu toe hebben de bedrijven verbonden aan Adani zo’n 100 miljard euro aan waarde verloren doordat beleggers hun aandelen hebben verkocht. Gautam Adani, die een week geleden nog de rijkste man van Azië was, is snel van verschillende lijsten met rijkste mannen ter wereld gevallen. De Dow Jones Sustainability Indices kondigden ook aan Adani Enterprises te schrappen uit hun index.

Consumentenkrediet en groothandelsvoorraden

Deze week worden twee belangrijke economische gegevens bekendgemaakt: consumentenkrediet en groothandelsvoorraden. Gegevens over consumentenkrediet zijn gegevens over persoonlijke leningen voor de aankoop van goederen, die inzicht geven in de bestedingspatronen van consumenten. Hieruit zal blijken hoe de inflatie de uitgaven van consumenten beïnvloedt.

Gegevens over de groothandelsvoorraden helpen om inzicht te krijgen in het evenwicht tussen vraag en aanbod in de economie. Misschien weet je het nog wel van je lessen in economie op de middelbare school, maar de verhouding vraag en aanbod hebben een extreem grote invloed op de prijs van producten. Deze gegevens zullen dus een belangrijke indicatie zijn of de inflatie zal afnemen de komende maanden.

AI-aandelen stijgen door ChatGPT

Aangezien de ChatGPT-hype niet snel lijkt te stoppen vanwege de $10 miljard deal met Microsoft, bleven aandelen in kunstmatige intelligentie (AI) vorige week stijgen. Aandelen van C3.ai, een bekende AI startup en klant van Shell, schoten 100% omhoog ten opzichte van een jaar geleden. De aandelen van BigBear.ai, een AI-startup in de gezondheidszorg, zijn in korte tijd ook met 400% gestegen.

Vorige week zagen we de S&P 500 bijna 8% stijgen, toen de Fed besloot om de rente minder hard te laten stijgen dan de vorige keer. Uit het werkgelegenheidsrapport van januari dat vorige week werd gepubliceerd, bleek dat de Amerikaanse economie maar liefst 517.000 banen toevoegde, het dubbele van wat eerder was voorspeld. Dit wijst op een herstel van de economische omstandigheden.

Binance beëindigt diensten met WazirX

In de cryptowereld kondigde Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, vorige week aan dat het stopt met het leveren van diensten aan WazirX, de grootste beurs van India. Volgens Binance is de financiële situatie van door Zamani Labs, het moederbedrijf van WazirX, erg instabiel. Voor WazirX is dit een hard gelach, waar de Indiase autoriteiten eerder al meer dan $8 miljoen aan fondsen hebben bevroren. De situatie bij WazirX begint extreem veel te lijken op de situatie rondom FTX van november van vorig jaar.

Bitcoin had het zichtbaar moeilijk om de grens van $23k te doorbreken en $24k te halen. Het kwam daar dicht bij, maar aan het eind van de week begon de prijs verder te dalen, wat suggereert dat er een einde komt aan de stijgingen van 5 weken. Zoals we eerder voorspelde zagen we de weerstand onder $25k als hoogste punt dat Bitcoin zou kunnen bereiken, voordat de prijs verder terug zou zakken.