Crypto

Money Monday week 52: Grote zorgen om China en nieuwe cryptowet

Money Monday Week 51 2022 China cryptowet

Ook op tweede kerstdag gaat Money Monday gewoon lekker door! In de laatste editie van 2022 nemen we een naar wat de economisch adviseur van het Witte Huis denkt over de economische situatie in 2023. We zullen ook kijken naar de verontrustende COVID-19 rapporten uit China die mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe Pandemie. Daarnaast staat week 52 ook in het teken van terugblikken op het de afgelopen jaar en zien we vergelijkingen met de financiële crisis in 2008.

Jared Bernstein is positief over de toekomst

Tijdens een persbriefing vorige week zei de economisch adviseur van het Witte Huis, Jared Bernstein, dat hij zeer optimistisch is voor het jaar 2023 en gelooft dat de wereldwijde economie kan blijven groeien, ondanks de tekenen van inflatie. Bernstein maakte echter duidelijk dat een recessie niet “onvermijdelijk” is, ondanks de groeiende redenen om optimistisch te zijn over de toekomst.

Bernstein onthulde verder dat het fundamentele doel is de economische vooruitgang te handhaven. Er zal in Amerika volgens Bernstein vooral gefocust gaan worden op het verbeteren van de arbeidsmarkt. Het creëren van meer banen is volgens Bernstein de juiste manier om de inflatie tegen te gaan. Dit streven zou goed zijn voor alle investeringsmarkten. In week 51 van Money Monday spraken we over hoe de inflatie ervoor zorgden minder geld hadden om te investeren, wat negatief was voor alle markten.

Nieuwe corona pandemie?

Volgens het onderzoeksrapport van Bloomberg zijn er in China waarschijnlijk meer dan 1 miljoen COVID-gevallen en naar verwachting 5.000 doden per dag, wat in strijd is met de officiële verklaringen van de Chinese autoriteiten. Het rapport zegt dat China mogelijk worstelt met een nieuwe variant van COVID met mogelijk de grootste COVID-uitbraak die de wereld ooit heeft gezien.

De stijging van het aantal COVID-gevallen in China is niet alleen zorgwekkend voor de globale economie en markten, maar kan ook het begin zijn van een nieuwe pandemie zoals in 2020. Een mogelijk nieuwe grote pandemie in een van de belangrijkste internationale markten is zeker geen goed vooruitzicht voor 2023.

Gesloten markten vanwege kerst

Deze week blijven enkele grote markten, waaronder de Amerikaanse aandelen– en obligatiemarkt op maandag gesloten vanwege de kerstvakantie. Investeerders zullen vervolgens op woensdag meerdere data ontvangen, waaronder de wekelijkse werkloosheid claims en de gegevens over detailhandel. Deze gegevens zullen bepalen of de  beroemde “Santa Claus Rally” nog zal plaatsvinden dit jaar.

Nu 2022 ten einde loopt, blijkt bovendien uit gegevens dat dit jaar economisch gezien goed op weg is om het slechtste jaar te worden sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008. Het zal ook het einde betekenen van enkele sterke economische jaren.

Slechte prestaties Tesla

Op de aandelenmarkt bleef de verkoopdruk vorige week erg hoog, wat voor veel beleggers ook een reden is om aan te nemen dat de langverwachte Santa Claus Rally misschien uitblijft vanwege een dreigende recessie. Aangezien het wel of niet voorkomen van deze rally wordt gezien als een indicator voor toekomstige marktprestaties, lijkt het er op te wijzen dat 2023 een moeilijk jaar kan worden.

Volgens een rapport van Bloomberg heeft Elon Musk sinds november van vorig jaar voor 40 miljard dollar aan aandelen van Tesla verkocht. Veel investeerders vragen zich af of hoe gefocust Musk nog is op Tesla terwijl hij ondertussen druk bezig is met onder andere Twitter en Neuralink. Dit wantrouwen is mogelijk de oorzaak van de fikse daling in het aandeel van Tesla. Musk daarentegen geeft de COVID situatie in China en de energiecrisis in Europa als reden voor de mindere prestatie van zijn bedrijf.

Nieuwe cryptowet in Brazilië

Vorige week donderdag keurde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro een langverwachte wet omtrent crypto goed. Volgens de wet zullen digitale munten nu onder de definitie van legale betaalmiddelen vallen. Daarnaast is er een nieuw vergunningenstelsel ingevoerd voor virtuele activa, waardoor cryptobedrijven door duidelijkere wetgeving weten of ze legaal bezig zijn in het land. Zien we Binance binnenkort verder uitbreiden door de Braziliaanse markt over te nemen?

Anderzijds bleef de eindejaarsrally op de cryptomarkt uit en bleef de prijs van zowel Bitcoin als Ethereum op hetzelfde lage punt als een week eerder. Daarnaast is er altijd nog veel onzekerheid rondom de situatie met Sam Bankman-Fried. Investeringsmarkten met een hoog risico, waaronder crypto, houden niet van een onzekere markt. Met die gedachte in het achterhoofd, en de onzekerheid in onder andere China, lijkt het erop dat we een lange cryptowinter gaan meemaken.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.