money monday week 51 verrassing fed recessie 2023
Geld & Carrière

Money Monday week 51: Fed komt met verrassing en angst voor grootste recessie ooit

Het einde van 2022 komt in zicht, maar dit betekent niet dat de markten het rustig aan doen. In week 51 van Money Monday bekijken we hoe de markt de beslissingen van de Fed verkeerd had geïnterpreteerd en zich volledig liet meeslepen door de aankondiging van een renteverhoging. Verder nemen we verschillende data rapporten onder de loep die deze week gepubliceerd zullen worden. Verder bekijken we onder andere hoe Binance haar BNB-token 20% in waarde zag dalen.

Fed bezorgt de aandelenmarkt een verrassing

Op woensdag bezorgde de Fed de markt een onverwachte verrassing door hun prognose voor de eindrente in 2023 met 50 basispunten te verhogen tot 5,1% voor het hele jaar en daarnaast de werkloosheids- en inflatieprognose te verhogen. Daarnaast verlaagde de Fed de vooruitzichten van de bbp-groei.

De strenge en onverwachte maatregelen van de Fed maken duidelijk dat er nog ruimte is om de bestaande financiële voorwaarden, die sinds medio oktober aanzienlijk zijn versoepeld, aan te scherpen. De verhoging komt als een complete verrassing voor de markt, die de langzame renteverhogingen van de Fed verkeerd heeft geïnterpreteerd en ze beschouwde als een teken dat de Fed langzaam naar een marktherstel aan het werken waren.

Voedselinflatie in Amerika zorgt voor problemen

Uit gegevens van Swiftly blijkt dat bijna 70% van de Amerikanen last heeft van de aanhoudende voedselinflatie en het een uitdaging vindt om de dagelijkse benodigdheden die een gemiddelde burger nodig heeft, te kopen. Meer dan 1.500 deelnemers werden geïnterviewd waarbij 83% van de respondenten aangaf te vertrouwen op loyaliteitsprogramma’s, coupons of beloningsapps.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de winkelgewoonten van consumenten waarschijnlijk niet snel zullen veranderen met oog op de verslechterende economische omstandigheden in 2023. Dit zal dus ook betekenen dat veel Amerikanen weinig geld overhouden om investeringen te maken, wat een slecht teken is voor de globale investeringsmarkten.

Huizenmarkt in problemen ondanks dalende hypotheekrente

Deze week zullen beleggers een overzicht krijgen van de gezondheid van de Amerikaanse huizenmarkt, aangezien de cijfers over de verkoop van nieuwe en bestaande woningen verschijnen. In oktober daalde de verkoop van bestaande woningen in de VS voor de negende maand op rij. Daarnaast daalde ook de woningbouw sterk, met het laagste niveau in de afgelopen 30 maanden.

Woningbouw wordt gezien als een van de drijvers van een economie, aangezien er veel verschillende industrieën profiteren bij een groeiende huizenmarkt. Een verdere daling, ondanks een dalende hypotheekrente zou dus een slecht teken zijn voor de economische vooruitzichten.

Op woensdag komt de Conference Board met de index van het consumentenvertrouwen (CCI), die naar verwachting laag zal uitvallen omdat de consumenten minder uitgeven gezien de onverwachte economische vooruitzichten.

Ten slotte wordt vrijdag het verslag over de persoonlijke inkomsten en uitgaven of de persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE) gepubliceerd. Verwacht wordt dat beleggers dit verslag nauwlettend zullen volgen om te zien of de afkoelende prijsdruk erop wijst dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt of niet.

BlackRock zegt zich op te maken voor de recessie in 2023

BlackRock, ’s werelds grootste aanbieder van beleggings-, advies- en risicobeheer diensten, heeft vorige week een rapport gepubliceerd waarin beleggers worden gewaarschuwd voor een recessie in 2023. In het rapport zegt BlackRock dat een wereldwijde recessie voor de deur staat nu Centrale Banken de kosten voor lenen opdrijven om de inflatie te verdrukken. Door BlackRock wordt verwacht dat hoge kosten voor lenen slecht zullen zijn voor de markt, wat tot een recessie zal leiden in 2023.

Tegelijkertijd presteerde de beurs vorige week verschrikkelijk omdat de Federal Reserve met andere negatieve voorspellingen kwam. Meteen na de aankondiging verloor de S&P 500 2,09%, de Nasdaq daalde 2,72%, de Dow Jones Industrial Average daalde 1,66% en de Nederlandse AEX met 2,70%, waardoor veel beleggers eraan twijfelen dat de beroemde “Santa Claus Rally”, waarbij de prijzen van aandelen tijdens Kerstmis een week lang stijgen, dit jaar misschien niet zal plaatsvinden.

BNB Token verliest 20% van zijn waarde binnen een week

BNB, ’s werelds vijfde grootste cryptocurrency en tevens token van het Binance platform, is in een week met 20% gedaald. Dit gebeurde nadat Binance aankondigde dat het boekhoudkantoor dat het gebruikt om klanten van hun geld te verzekeren, al zijn werk heeft gepauzeerd. Meteen na het nieuws verspreidden zich geruchten dat het imperium van Changpeng Zhao ook op wankele gronden was gebouwd. Er is gemeld dat Binance binnen een week een uitstroom zag van € 6 miljard.

Aan de andere kant werd Sam Bankman-Fried vorige week officieel beschuldigd van fraude en gearresteerd door de autoriteiten. De slechte publiciteit omtrent SBF en crypto brengt weinig positieve verwachtingen mee over de korte termijn van crypto.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.