money monday week 50 2022 vooruitzicht tech en olieprijzen
Geld & Carrière

Money Monday week 50: Slechte vooruitzichten tech & olieprijzen in beweging

Maandag, dat betekent weer een nieuwe Money Monday bij Manly! Deze week bekijken we hoe bedrijven verder doorgaan met het ontslaan van medewerkers. Daarnaast belichten we de eerste tekenen dat de huidige daling van de inflatie misschien niet lang zal duren nu de olieprijs begint te stijgen. Daarnaast kijken we onder andere naar het Netflix, dat dit jaar de helft van de waarde heeft verloren. Wat heeft de toekomst in petto voor dit aandeel? Tot slot bespreken we de ontwikkelingen in de cryptowereld.

Ontslagen in meerdere belangrijke industrieën

Vorige week begon met het nieuws dat PepsiCo Inc, de beroemde drankengigant, naar verwachting werknemers zal ontslaan. Nadat er veel ontslagen waren in de media en technologiesector, lijkt de recessie zich ook over te slaan naar andere segmenten. PepsiCo heeft nog niet het totale aantal werknemers bekendgemaakt dat zal worden ontslagen, maar bronnen suggereren dat ongeveer honderden banen zullen worden geschrapt.

In een poging om de druk op de winst te verlichten, heeft het management van PepsiCo in oktober bekendgemaakt dat het maatregelen zal nemen om “de kosten te verlagen”. Eerder moest PepsiCo, ondanks gerapporteerde winsten, ook de productprijzen verhogen zodat het bedrijf de kosten van transport, arbeid en ingrediënten kan compenseren.

Stijgende olieprijzen en vrees voor olie stop Rusland

Vorige week steeg de wereldwijde olieprijs, toen de markt de laatste ontwikkelingen in China verwerkte, samen met de sluiting van een cruciale Noord-Amerikaanse pijpleiding die nu al een paar dagen gesloten blijft. West Texas Intermediate steeg vorige week zo’n 8%, nadat het een week eerder met 11% was gedaald.

In de komende maanden bestaat ook de vrees dat als Rusland de productie stopzet. Hierdoor bestaat de bezorgdheid dat de olieprijzen weer verder zullen toenemen aankomend jaar. De stijgende olieprijzen betekenen dat bedrijven meer kosten zullen maken om hun producten te vervoeren, wat weer tot inflatie bij de eindproducten leidt.

Bekendmaking CPI en renteverhogingen

Volgende week staan er drie langverwachte events gepland. Op dinsdag wordt de consumentenprijsindex (CPI) bekendgemaakt in Amerika, waardoor duidelijk wordt hoeveel de inflatie van de afgelopen maand daadwerkelijk is. Op woensdag zal de Fed haar monetaire beleid bekendmaken, wat mogelijk beïnvloedt wordt door de bekendmaking van de CPI. Verwacht wordt dat de rente met 0.5 procentpunt zal stijgen, waardoor er nog steeds inflatie blijft en het aantal aankopen zal afnemen.

Op donderdag zal de Amerikaanse overheid het verslag over de detailhandelsverkopen bekendmaken. Dit verslag geeft uitgebreide inzichten in de bestedingspatronen van consumenten. Aangezien het consumentenvertrouwen in de economie momenteel afneemt, zal het RSR-rapport naar verwachting een lage detailhandelsomzet bekendmaken, wat slecht is voor de economische vooruitzichten.

Slecht vooruitzicht voor Tech sector

Het beleggersentiment van de afgelopen week was minder goed dan de voorgaande weken. Dit had er mede mee te maken dat de opmars van de Tech-aandelen tot stilstand kwam. Volgens Crunchbase werden alleen al in 2022 90.000 werknemers van Amerikaanse techbedrijven ontslagen en daardoor lijkt 2023 voor veel beleggers niet erg hoopvol. Momenteel zijn alle ogen gericht op de komende Fed-vergadering op 15 december, die zal beslissen of de rente gaat stijgen of niet, wat tot meer ontslagen kan leiden.

Het aandeel van een van ’s werelds bekendste streaming platformen, Netflix, heeft in 2022 bijna 47% van zijn waarde verloren. De streaming gigant heeft in de eerste twee kwartalen van dit jaar veel abonnees verloren. Het verlies van abonnees was grotendeels te wijten aan veranderend consumentengedrag vanwege de aanhoudende inflatie en toegenomen concurrentie op de markt. Als de huidige economische crisis aanhoudt, is een herstel voor Netflix ver weg, aangezien veel mensen in de wereld manieren zoeken om geld te besparen.

Cryptomarkt komt maar niet op gang

De cryptomarkt is op zijn zachtst gezegd “traag” te noemen. De prijs van Bitcoin schommelt rond de $ 17.000, terwijl Ethereum rond $ 1200 blijft hangen. Het lijkt erop dat beleggers wachten op de consumentenprijsindex van november, een belangrijke inflatie-indicator. Daarnaast kunnen de mogelijke renteverhogingen de prijs doen bewegen. Als de renteverhoging hoger zal uitvallen dan de verwachte 0.5 procentpunt, zal dit een slechte invloed hebben op de crypto prijzen.

De markt is nog steeds in de ban van de situatie rondom Sam Bankman-Fried. Er zijn inmiddels onderzoeken gestart naar de mogelijke betrokkenheid van SBF bij de val van TerraUSD en Luna. Daarnaast zijn aanklagers aan het onderzoeken of FTX de wetgeving overtrad toen het geld van klanten zonder hun medeweten naar Alameda Research werd overgemaakt. Dit onderzoek zal er mogelijk voor zorgen dat FTX-gebruikers een deel van hun geld zullen terugzien, wat uiteraard positief is voor de cryptomarkt.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren.