Crypto

Money Monday week 5: Amazon betreedt crypto & Musk waarschuwt voor Feds

money monday week 5 2023 amazon crypto musk feds

In Money Monday van week 5 kijken we eerst naar de verklaring van de CEO van Unilever die tijdens zijn toespraak in Davos zei dat de inflatie verder zal toenemen. Verder zullen we ook kijken naar de komende Fed-vergadering van volgende week, waarin ze hoogstwaarschijnlijk de rente zullen verhogen tot 0,25%. Tot slot kijken we naar Elon Musk zijn zorgen over de renteverhoging door de Feds en de intrede van Amazon in de wereld van Web 3.0.

Unilever CEO zegt dat de prijzen “nog moeten pieken”

Ondanks dat de wereldwijde inflatie afkoelt, zei Alan Jope, de CEO van Unilever, in een verklaring in Davos dat hij verwacht dat de prijzen van producten de komende maanden zullen stijgen. Jope zegt dat we ons hoogstwaarschijnlijk rond het moment bevinden dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt.

Echter verwacht hij op korte termijn nog een grotere stijging voor bepaalde producten. Dit komt omdat bedrijven op een lager tempo prijsverhogingen doorvoeren voor consumenten. Hierdoor kan de daadwerkelijke top van de inflatie voor bedrijven al bereikt zijn, maar zullen de consumenten hogere prijsstijgingen zien voor hun dagelijkse producten.

Huizenverkoop in VS bereikt laagste punt in meer dan tien jaar

De nooit ophoudende stijging van de rente heeft ervoor gezorgd dat mensen wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun geld. Dit heeft een enorme impact gehad op de huizenverkoop in de Verenigde Staten. De National Association of Realtors naar buiten dat de totale huizenverkoop in 2022 met maar liefst 17,8% is gedaald ten opzichte van de cijfers in 2021.

Experts geloven dat de huizenverkoop zal toenemen zodra de hypotheekrente daalt. De hypotheekrente is sinds oktober gedaald tot 1%, maar is ten opzichte van 2021 nog steeds verdubbeld. Door deze redenen is de huizenverkoop in de VS gedaald tot het laagste tempo sinds 2010, toen de VS worstelde met een huizencrisis.

Feds beslissen deze week over renteverhoging

Deze week komen Fed-functionarissen bijeen van 31 januari tot 1 februari, waar ze naar verwachting de rente met 0,25% zullen verhogen. De vergadering zal beleggers een perspectief bieden voor 2023, waarvan velen verwachten dat de Fed streng zal optreden. Wat de S&P 500 betreft: De vier belangrijke bedrijven Google, Apple, Amazon en Facebook zullen volgende week allemaal hun winst over het vierde kwartaal bekendmaken.

Vrijdag komt het banenrapport van de Amerikaanse overheid voor januari uit, waarin economen verwachten dat er 185.000 banen zijn bijgekomen, wat goed nieuws is voor de globale economie. Als dit echter lager uitvalt, zullen we waarschijnlijk een directe daling zien in de investeringsmarkten.

Musk waarschuwt voor Feds

Vorige week uitte Elon Musk zijn zorgen over de komende renteverhoging van de Federal Reserve terwijl hij met beleggers sprak over de Q4-winst van Tesla. Volgens Musk moet de Fed “extreem voorzichtig” optreden omdat ze het risico lopen alle aandelen aan te tasten met hun beleid. Eerder vroeg Musk de Feds ook al om de rente te verlagen omdat ze de kans op een recessie vergroten.

Anderzijds bewees de beurs vorige week dat beleggers mogelijk meer hoop mogen hebben voor dit jaar na een zeer uitdagend 2022. Aangezien aandelen sinds het begin van 2023 met ongeveer 6% zijn gestegen, is het wel duidelijk dat januari gevuld was met optimisme over de toekomst. Historisch gezien geeft een gunstig rendement in januari een indicatie voor positieve rendementen over het hele jaar.

Amazon maakt binnenkort intrede in Web 3.0

Vorige week werd volgens verschillende bronnen gemeld dat Amazon, ’s werelds grootste retailer, zich binnenkort gaat verdiepen in de wereld van Web 3.0. Bronnen zeggen dat Amazon zijn ogen heeft laten vallen op blockchain gebaseerde gaming. Dit zal waarschijnlijk gaan om het Play-to-Earn model en andere NFT-gerelateerde toepassingen. Hoewel de zaken zich in de beginfase bevinden, is Amazon die de crypto wereld betreedt groot nieuws voor de toekomst van de crypto industrie.

Vorige week raakte Bitcoin bijna $24k, maar trok zich daarna terug naar $23k. De onverwachte stijging van Bitcoin en vervolgens het enigszins vinden van een stabiele positie heeft ervoor gezorgd de meningen over de toekomstige prijs verschillen. Veel mensen dachten dat deze stijging een bull-trap zou zijn. Door de stabiele prijs zeggen andere experts dat we de bodem van de bear market gezien hebben en zijn gematigd positief over de korte termijn.

Let op: Wij geven nooit financieel advies en deze bijdragen zijn niet op deze manier te interpreteren. Het is enkel en alleen ons doel om de lezer te informeren over de stand van zaken. Wij raden aan om altijd eigen onderzoek te doen en van daaruit te beslissen waarin, wanneer en hoeveel je wilt investeren